Concertul „Tradițional“ susținut de Andra la Londra intră în istorie

15256
Tradițional

Weekend-ul trecut, Andra a plecat în turneu cu spectacolul „Tradițional“, iar prima oprire a fost la Londra, pe Arena O2. Este pentru prima data când muzica populară românească ajunge pe scena unde au urcat interpreți faimoși, precum Rihanna, Led Zeppelin, Lady Gaga, Miley Cyrus, Beyoncé și Kylie Minogue. Concertul s-a bucurat de un succes răsunător, artista fiind aplaudată îndelung după fiecare moment muzical. S-a lăsat cu lacrimi de tristețe, dar și de o inegalabilă bucurie pentru toți românii cu dor de țară și de tradițiile în care au crescut.

Înainte de începerea evenimentului, Cătălin Măruță, soțul artistei, a stat alături de cei care așteptau să intre în sală, a transmis live în Social Media, le-a aflat poveștile și și-a făcut poze cu ei. Mulți dintre cei prezenți la concertul „Tradițional“ au străbătut mii de kilometri ca să ajungă la spectacol, venind de pe întreg teritoriul Marii Britanii, dar și din Spania sau Italia. De asemenea, românii stabiliți în Anglia au călătorit din orașe îndepărtate și au făcut eforturi mari ca să o asculte pe artista lor preferată, ca să cânte alături de ea cele mai frumoase piese ale folclorului românesc.

Echipați corespunzător, unii cu straie populare din diverse regiuni ale țării și steaguri în mână, cei din public au fost nerăbdători să înceapă spectacolul și să cânte cu bucurie și dor cele mai iubite melodii tradiționale. În plus, prezentatorul TV a descoperit și câțiva sărbătoriți în public și nu a ratat momentul de a le face o surpriză de ziua lor de naștere. Aceștia și-au dat numerele de telefon unui reprezentant Carrefour România, care a promis că le va trimite cadouri, astfel încât momentul în care au participat la concentul Andrei să fie unul de neuitat.

Cerere în căsătorie pe scena de la spectacolul „Tradițional“

De asemenea, Cătălin Măruță a prezentat în direct o cerere în căsătorie, în aplauzele celor prezenți, și i-a făcut o surpriză lui Miron Cristian George, din staff-ul Andrei, pe care l-a pus să-i spună câteva cuvinte partenerei sale, care urmează să devină în curând mamă. A urmat un moment de suflet, un îndemn la rugăciune, în care un diacon a bătut toaca, iar Andra, desculță și îmbrăcată într-o rochie veche de peste 60 de ani, recondiționată, a evocat clipele minunate ale copilăriei și trăirile îmbibate de tradiții ce le purtăm în suflet, indiferent unde ne-am afla. Pe scenă au urcat nume consacrate ale folclorului românesc, precum Ionuț Fulea, Constantin Enceanu, Mioara Velicu, Veta Biriș, dar și reprezentanți de seamă ai hip-hop-ului și muzicii ușoare, ca Uddi, Mirabela Dauer și Adrian Daminescu.

Momente memorabile pentru românii plecați în străinătate

Andra a cântat piese din toate regiunile țării – doine, sârbe, hore -, a dansat, a amintit de Maria Tănase prin ținutele și piesele alese și, alături de orchestra Fraților Advahov, a creat o atmosferă de sărbătoare specific românească. Cei din public au trecut prin stări diverse: s-au bucurat de piesele antrenante, și-au adus aminte de tradițiile românești, au cântat piesele dragi sufletului românesc, s-au prins în horă și au făcut o reuniune de zeci de mii de români care, deși plecați peste hotare, nu-și uită rădăcinele și locurile natale. Un moment aparte a fost interpretarea piesei „România“, alături de Adrian Daminescu. Cu un recital de excepție, Andra și invitatul ei au emoționat până la lacrimi publicul, care a tresărit pe acest cântec ca o rugă, în care sunt redate suferințele românilor.

„A fost un spectacol plin de emoție, unul dintre cele mai frumoase de până acum, o reuniune de suflet. Știam că românilor de peste hotare le e drag să cânte românește, dar nu îmi imaginam că dorul de muzică populară e atât de mare. S-a cutremurat o sală imensă de atâta bucurie și dor!“, a declarat artista imediat după spectacol.

Un staff impresionant și multe surprize din partea publicului

Peste 80 de persoane au contribuit la organizarea acestui eveniment de amploare și au călătorit în capitala Angliei pentru a se asigura că totul va decurge impecabil. Ceea ce, de altfel, s-a și întâmplat! La spectacol a fost prezentă Claudia Presăcan, unul dintre numele mari ale generaţiei de aur din gimnastica românească. Fosta campioană mondială și-a dorit mult să ajungă la concertul Andrei și a venit special din alt oraș pentru a participa la spectacol. În public s-a aflat și Mara Prună, fostă concurentă la „Românii au talent“, care a scos piesa „Sweet Dreams“ împreună cu Andra. Tânara cu autism studiază în Anglia la o școală de muzică și a fost nerăbdătoare să participe la concert.

Andra a făcut poze cu fanii și a fost impresionată de căldura cu care a fost primită de românii de peste hotare, dar și de cadourile de suflet pe care aceștia i le-au oferit. Printre acestea se află și un tablou cu Andra și Eva, fiica vedetei, făcut de o studentă româncă în Londra, care redă o imagine din pictorialul revistei „Viva“, în care cele două au apărut în luna martie.

La mai bine de 100 de ani de la Marea Unire, Andra va duce turneul „Tradițional“ în țară și peste hotare în 2019. Urmează două zile de concerte la Bacău, pe 6 și 7 aprilie, unde biletele s-au epuizat în timp record, în doar 24 de ore după punerea lor în vânzare. De asemenea, artista va susține spectacolul „Tradițional“ și la Chișinău, pe 10 și 11 aprilie. Următoarele orașe din țară și din străinătate unde va ajunge „Tradițional“ vor fi anunțate de artistă în curând.

Citește și articolul în care se anunță că spectacolul Tradițional al Andrei va ajunge la Bacău in primăvară.

Foto: Daniel Robert Dinu

Comentarii