Sistemul de educatie din Finlanda: de ce este unul dintre cele mai bune

112
sistemul de educatie din Finlanda

In timp ce multe tari se lupta cu goluri la capitolul invatamant, sistemul de educatie din Finlanda ocupa locul de cel mai bun din lume. Finlandezii au reusit cu succes sa se detaseze de stereotipul invatatului intens si de metodele care suprasolicita creierul si pun accent pe alte principii mai utile. Copiii lor sunt pregatiti mai bine pentru viitor, sunt mai sanatosi si se bucura mai mult de activitatile de la scoala.

Sistemul de invatamant din Finlanda are la baza o reforma educationala si intelectuala care ar trebui sa serveasca drept model pentru multe tari, printre care se afla si Romania.

Descopera in continuare 7 motive pentru care sistemul de educatie din Finlanda este cel mai bun din lume.

Sistemul de educatie din Finlanda nu are teste standardizate

Testarile standardizate, atat de intalnite in alte state, nu fac parte si din sistemul educational finlandez. Singurul test standardizat mandatat pentru elevii din aceasta tara se da la sfarsitul liceului. Si, surprinzator pentru noi, ei nu sunt atat de interesati de rezultatul testului pentru ca nu considera ca ii reprezinta, potrivit weforum.org.

Profesorii au o pregatire excelenta

Inainte sa inceapa sa lucreze in invatamant, profesorii au nevoie de o diploma de masterat, iar competitia este una acerba. Dar un profesor nu poate fi responsabil pentru conducerea propriei sali de clasa daca nu are deja intre 5 si 7,5 ani de pregatire educationala. De aceea, in societatea finlandeza cei care ocupa un post de profesor sunt extrem de respectati si de sustinuti. La ei nu exista un sistem de tragere la raspundere a profesorilor pentru ca nu au de ce sa fie invinuiti. Personalul este foarte bine pregatit, asa ca nu exista situatii care sa conduca la o atentionare.

Sistemul de educatie din Finlanda: se pune accent pe cooperare, nu pe competitie

In timp ce multe state vad sistemul educational drept o competitie intensa, cel finlandez se ghideaza dupa alte principii mai sanatoase. Un citat al autorului Samuli Paronen subliniaza foarte bine atmosfera degajata din sistemul de invatamant din aceasta tara – „Adevaratii invingatori nu concureaza.“

Surprinzator, tocmai acest mediu bazat pe cooperare a ridicat sistemul de educatie din Finlanda deasupra tuturor.

Copiii incep scoala mai tarziu

Copiii finlandezi incep scoala mai tarziu decat cei din alte tari, adica la 7 ani. Evident, pregatirea pentru scoala incepe si la ei mai devreme prin urmarea unei gradinite, insa accentul se pune pe joc si pe miscare in primele etape. Li se lasa libertatea sa se bucure de copilarie si nu sunt asediati in fiecare zi cu informatii care se dovedesc de multe ori nefolositoare.

Ce mai trebuie sa stii despre sistemul de educatie din Finlanda este ca doar 9 ani sunt obligatorii, iar studiile care ar putea sa urmeze dupa varsta de 16 ani, in functie de caz, sunt optionale.

Copiii finlandezi se trezesc mai tarziu dimineata

Cu siguranta iti amintesti cat de chinuitor era trezitul de dimineata si mersul la scoala. Iar de concentrare la prima oara nici nu mai poate fi vorba. Copiii finlandezi sunt norocosi si din acest punct de vedere pentru ca orele incep, in general, in jur de 9:00–9:45. Programul se termina in jur de 14:00–14:45. La ei orele o dureaza 45 de minute si pauzele se intind pana la 15–20 de minute.

Sistemul de educatie din Finlanda cere o atmosfera relaxata

Atmosfera de la o scoala din Finlanda este mult mai relaxata ca in alte state. Spre exemplu, elevii stau doar cateva ore la scoala si au mai mult timp la dispozitie pentru a manca si a se bucura de activitatile recreationale. De acelasi mediu relaxant au parte si profesorii care se pot destinde in camere speciale.

Elevii au mai putine teme

Potrivit OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), elevii din Finlanda primesc cele mai putine teme din lume. Acestia petrec aproximativ o jumatate de ora pentru a-si termina sarcinile date de profesor pentru acasa. Astfel le este mult mai usor sa se concentreze asupra activitatilor pe care le au si sa le rezolve intr-o maniera mai buna.

Ce parere ai despre sistemul de educatie din Finlanda? Ti-ai dori ca unele dintre principiile lor sa se aplice si in Romania?

Citeste si ce reguli de educatie interesante au Ducii de Cambridge!

Foto: Guliver

Comentarii