Satul rotund din Romania – o poveste rurala care va deveni preferata ta

114
satul rotund din romania

Nu de putine ori tara noastra ne-a surprins cu locuri spectaculoase, dar mai putin cunoscute. Printre aceste destinatii impresionante se numara si satul rotund din Romania, care se numeste Charlottenburg si mai este cunoscut si ca Sarlota.

Daca ti-am starnit curiozitatea de calator, afla ca satul este situat in judetul Timis, comuna Bogda. La o simpla cautare pe internet, aflam de pe wikipedia.org ca satul a fost intemeiat cu 32 de familii (171 persoane) in anul 1771 si ca este singurul sat construit in forma de cerc din Banat. Gratie acestui motiv, intreaga localitate a fost declarata monument istoric de catre Ministerul Culturii si Cultelor. In prezent, s-ar putea ca populatia satului sa nu mai depaseasca o suta de persoane.

Satul rotund din Romania: scurt istoric

Charlottenburg, satul rotund din Romania, are o istorie care merita cunoscuta in intreaga tara. Dupa cum am scris mai sus, localitatea a fost infiintata in anul 1771, in timpul celui de-al doilea val de colonizari germane (1763-1772).

Construcția satului a fost coordonata de Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, functionar in Lipova. S-a luat decizia ca localitatea sa fie construita in plan circular, cu diametrul interior de 210 metri.

Cele 32 de familii cu care a fost populat satul au provenit din provinciile Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania si Palatinat. Printre proprietarii satului Charlottenburg s-au numarat urmatorii: Posfay Joszef, Karl Schwarzenberg sau contele Siegfried Graf von Wipffen.  

Despre satul rotund din Romania, Johann Caspar Steube scria in data de 5 martie 1779 ca:

„… acest sat este singurul sub forma circulara (chorographie). In mijlocul satului se gaseste o fantana acoperita cu apa foarte buna. In jurul fantanii se gaseste o plantatie de duzi, in spatele careia se gasesc casele, acestea avand in curte grajduri si sure. Apoi urmeaza gradina unde se gaseste plantata vita de vie. Nici o casa nu este nici cu un deget mai inalta ca cealalta, si nici cu un picior mai distantata una fata de cealalta, avand un stil simetric desavarsit; la fel si cele patru intrari in sat – sunt la aceeasi distanta una fata de alta”.

Conform povestilor spuse in popor, se pare ca localitatea a fost denumita dupa sotia contelui Aldringen – Charlotte.

Satul rotund din Romania: ce poti sa vizitezi

In satul ascuns intre dealuri domneste o atmosfera pitoreasca, asa ca a inceput sa atraga tot mai multi vizitatorii in ultimii ani. Asa cum era de asteptat, dupa Al Doilea Razboi Mondial, svabii (grup etnic german) au inceput sa paraseasca treptat satul Charlottenburg. Multe dintre casele colonistilor au fost transformate, odata cu trecerea timpului, in case de vacanta.

Daca vei ajunge sa vizitezi satul rotund din Romania, cu siguranta vei savura toate obiectivele turistice si vei explora imprejurimile, astfel incat sa nu ratezi nimic. Vom trece in revista cateva locuri cu care localitatea se mandreste. Nu ar trebui sa ratezi biserica greco-catolica din mijlocul satului, ce a fost construinta in anul 1876.

Alte atractii turistice ale satului sunt duzii seculari ramasi din prima plantatie, casele svabesti si domeniul de vanatoare amenajat in 1904 si reamenajat in 2002 de catre Ocolul Silvic Timisoara. Se spune ca acesta este cel mai vechi parc din Romania care adaposteste mistreti, mufloni (oi salbatice), cerbi carpatini si cerbi lopatari.

Pe cat este de simplu acest sat, pe atat este de frumos, asa ca nu ar trebui sa ai nicio indoiala ca vei petrece clipe de poveste daca vei sta acolo.

Vezi cum arata si Cascada Cailor, un alt loc de poveste din tara pe care trebuie sa il vezi macar o data in viata.

Foto: Facebook

Comentarii