Povestea Malinei Preoteasa, tanara care a lasat totul pentru a ajuta copiii africani

687
Povestea Malinei

Sa-i ajuti pe cei din jur presupune darurire, respect si, mai presus de toate, dorinta de a face bine. Descopera povestea Malinei, tanara care a fost adoptata de un trib african si pentru care ajutorul semenilor a devenit locul de munca de zi cu zi.

Am auzit prima data povestea Malinei Preoteasa urmarind emisiunea „La Maruta“ de la Pro Tv si sincer mi-a atras atentia inca din primele clipe cand Catalin a invitat-o in platou.

Nu des se intampla sa existe persoane care sa puna binele altora inaintea propriului bine. Oameni pentru care cuvantul voluntariat sa insemne mai mult decat descrierea din dictionar. O astfel de persoana este si Malina, o tanara care si-a gasit drumul in viata, drum care presupune oferirea sprijinului pentru cei din jur. Ea face parte din organizatia „Salvati Copiii“, locul unde lucreaza cu copii si pentru copii.

Povestea Malinei: a lasat totul pentru a-i educa pe copii

O tanara frumosa, cu parul lung si ondulat si cu un zambet ce lumineaza intreaga incapere. Asa poate sa fie descrisa in doar cateva cuvinte Malina. Nu ai banui daca ar trece pe langa tine pe strada ca la varsta ei are mai multa experienta de viata decat multe persoane cu varste mai inaintate. Pana intr-un punct, parcursul ei este similar cu cel al oricarui tanar. Dar doar pana intr-un punct. S-a nascut intr-un sat din Dambovita, a venit in Bucuresti de la 14 ani si a facut Facultatea de Drept. Cu toate acestea, faptul ca nu avea un drum cert in fata si epuizarea ce a aparut dupa anii de studiu au facut-o sa aleaga o cu totul alta cale, insa nu una de care era straina: cea a voluntariatului. Malina simtea ca acest domeniu este cel care o implineste.

„Mi-am dat seama treptat ca Facultatea de Drept nu este cea care mi se potriveste, de aceea in timpul perioadei de masterat am renuntat la studii si am ales drumul voluntariatului, actiuni in care eram implicata deja de ceva vreme pentru copiii din Romania. Atunci a aparut ideea de a face o schimbare pentru mine, asa ca am ales sa ofer toate informatiile pe care le stiu celor care au cu adevarat nevoie si am ales sa plec ca profesor in Kenya, loc unde am predat educatie civica“, a marturisit Malina.

„Kenya, locul unde era cea mai mare nevoie de mine“

De ce Kenya? Probabil e intrebarea pe care Malina a auzit-o de nenumarate ori cand a ales acea parte a continentului african pentru actiunile sale de voluntariat.

Povestea Malinei

„Acolo am simtit ca este cea mai mare nevoie de mine, asa ca nu am stat pe ganduri. Am ales o scoala din mediul rural, comunitate in care oamenii nu vazusera in viata lor un om alb“, spune tanara. Cele trei luni petrecute in Africa au fost pline de momente deosebite, dar si de peripetii, isi aminteste Malina. Printre acestea se numara si cea cu politicianul din Kenya care s-a oferit sa se ocupe de plecarea ei din tara, de transport si de cazare. Doar ca ceea ce parea bine stabilit in Romania, nu a fost la fel si pe continentul african.

Povestea Malinei: a locuit cu o femeie foarte saraca

Tanara isi aminteste ca acesta i-a luat banii si nu s-a ocupat de ceea ce ii promisese in tara. Drept urmare, tanara a trecut prin mai multe momente dificile.

„Povestea poate parea una telenovelistica, dar care are un final bun. Faptul ca politicianul nu a facut ceea ce promisese a afectat sederea mea in Kenya. Prima mea cazare a fost si o experienta destul de dura. Am locuit cu o femeie bolnava de HIV si care era foarte saraca. Imi era rusine sa imi incarc telefonul ca sa nu-i consum curentul. Au fost multe seri in care m-am spalat pe dinti cu suc de portocale, iar asta pentru ca nu aveam deloc apa. Aproape doua luni am locuit cu doamna, dupa care m-am mutat intr-o alta casa. Pana la urma m-am luptat cu nedreptatile politicianului si mi-am facut dreptate. El nu a castigat alegerile in comunitate, iar autoritatile i-au inchis afacerile nu tocmai legale“, adauga Malina.

Copiii au fost cei care au motivat-o sa lupte

Copiii si binele pe care dorea sa il faca pentru ei au fost doar cateva dintre aspectele care au impulsionat-o pe Malina in momentele nu tocmai usoare. Isi aduce aminte ca lipsa curentului electric, a ferestrelor in clase, dar si a celor mai simple materiale didactice erau „zidurile“ de care se izbea in fiecare zi cand preda la scoala din Kenya. Dar toate acestea nu au facut-o sa renunte la dorinta de a le oferi copiilor din informatiile pe care ea le-a dobandit de-a lungul timpului si care le erau si lor de folos pe mai departe.

„Le-am promis lor si mi-am promis si mie ca o sa ma intorc intr-o buna zi in comunitatea de care m-am apropiat si cu care am impartit o mica parte din viata mea. Mai am cativa prieteni care vor sa mearga si imi doresc mult sa fie un lucru asumat, unul in folosul oamenilor din trib“, povesteste Malina.

Povestea Malinei: a fost adoptata de un trib african

Toate lucrurile bune pe care Malina le-a facut si daruit oamenilor din Kenya nu au ramas nerasplatite. Una dintre cele mai frumoase experiente din Africa a fost cea in care a fost adoptata si botezata de tribul de care s-a apropiat pe toata perioada sederii ei.

„Acum pot sa spun ca fac parte din familia lor. M-au botezat Waceera, nume care inseamna strain care aduce schimbare. Intentionez sa ma intorc acolo si sa renovez scoala din comunitate. Voluntariatul facut acolo a fost lucrul care m-a implinit si care m-a ajutat sa-mi dau seama ca rostul meu in viata este sa schimb lumi mici si sa-i ajut pe cei care au cu adevarat nevoie“, spune Malina.

Acum, ca ai citit povestea Malinei, fata care a fost adoptata de un trib african, descopera si povestea lui George Balan, cel care a renunta la zeci de mii de euro salariu ca sa faca gelato, o altfel de inghetata

Foto: Costin Dragomir/arhiva personala

Comentarii