Situatii cand te poate ajuta psihologul. Care sunt beneficiile psihoterapiei

107
poate ajuta psihologul

Orice persoana se confrunta cu probleme psihologice de-a lungul vietii, acest fapt fiind o consecinta normala a dificultatilor de zi cu zi. Specialistul iti spune care sunt situatiile cand te poate ajuta psihologul si in ce consta terapia.

Emotiile negative si chiar starile fizice de rau pot aparea in perioadele grele din viata, atunci cand simti ca problemele vin una dupa alta. Se intampla adesea ca si familia sa aiba de suferit in astfel de situatii. Andrei Moise, psihoterapeut al Atlashelp.net – prima platforma de psihoterapie online din Romania – ne spune care sunt situatiile cand te poate ajuta psihologul.

Simti emotii puternice de tristete sau furie

Printre cele mai comune semne care arata ca o persoana are nevoie de ajutor psihologic este incapacitatea de a-si controla emotiile. Furia, tristetea sau lipsa de speranta pot avea consecinte grave ce duc pana la ganduri de suicid. Bine de stiut este ca problema se poate rezolva cu ajutorul psihoterapiei. „De multe ori, se intampla ca persoana sa ajunga sa nu se mai inteleaga cu cei din familie sau cu prietenii sai. Apar ulterior problemele sociale, iar asta poate face ca emotiile negative sa fie tot mai prezente. Prin metode psihoterapeutice,  aceste emotii pot fi controlate, pacientul recapatand abilitatea de a duce o viata normala“, explica psihologul Andrei Moise.

Cand te poate ajuta psihologul: nu te mai bucuri de nimic

Un alt semn timpuriu al problemelor mentale este disparitia placerii si entuziasmului din activitatile favorite. Deseori, problemele psihologice si frica de emotii negative impiedica persoanele afectate sa aiba parte de momente placute, iar evitarea socializarii este o alta consecinta ce limiteaza accesul la oameni si la experiente noi. Apelarea din timp la psihoterapie ajuta la identificarea si rezolvarea problemei, oferind astfel pacientului sansa de a simti din nou placerea activitatilor preferate.

Cand te poate ajuta psihologul: obiceiuri nesanatoase pe care le nu poti controla

Placeri precum mancatul, alcoolul, sexul, cumparaturile sau alte astfel de obiceiuri recreative pot avea un impact pozitiv asupra vietii, atat timp cat sunt tinute sub control. Atunci cand o persoana mananca sau bea peste masura, intra in relatii spontane si nesanatoase sau cheltuie mai mult decat isi poate permite, oricare din acestea poate reprezenta un semn al unei probleme mai adanci. „Deseori, pacientul abuzeaza de ele pentru a evita confruntarea cu situatii sau emotii dificile, insa pe termen lung ele nu fac decat sa adanceasca problema. Un psihoterapeut poate identifica tulburarile psihologice ce stau la baza abuzurilor sau viciilor, iar acestea, odata intelese, pot fi ulterior vindecate“, adauga specialistul.

Apelarea la sedinte de psihoterapie nu mai este considerata ceva rusinos. Primele semne de imbunatatire a starii mentale apar mai rapid decat s-ar astepta majoritatea pacientilor. Un studiu realizat de „Journal of Consulting and Clinical Psychology“ arata ca 88% din pacientii ce apeleaza la psihoterapie simt o ameliorare concreta a problemei lor dupa doar o sedinta. De asemenea, marea majoritate a pacientilor semnaleaza o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii lor dupa cel mult 10 sedinte.

Acum, ca ai citit despre situatiile cand te poate ajuta psihologul, descopera ce vedete au nascut in 2018.

Foto: Guliver

Comentarii