Cum sa ingrijesti orhideele: sfaturi si secrete de aplicat acasa

52
orhideele

Pastreaza atmosfera de vacanta la tine acasa cu ajutorul unor plante frumoase si usor de ingrijit: orhideele. Acestea arata fantastic, emana viata, bucurie si te duc cu gandul la tinuturile insorite.

Nu te gandi la faptul ca orhideele cresc greu, ca sunt pretentioase… Chiar deloc. Iata cateva sfaturi pe care te poti baza.

Legat de specii…
shutterstock_175686911
Exista 30.000 de specii de orhidee in lume. Cea mai apreciata si mai usor de crescut ramane Phalaenopsis, cunoscuta pentru forma petalelor sale asemanatoare unui fluture. Se dezvolta armo­nios, daca o asezi la lumina, intr-un ghiveci ceramic.

Cand au nevoie orhideele de mai multa atentieshutterstock_453482773

Orhideea creste fara probleme in camere aerisite, cu temperaturi intre 21 si 29⁰ Celsius, in timpul zilei, si nu mai mult de 20⁰ Celsius noaptea. La inceput de primavara, incaperea in care sta trebuie incalzita. In acest fel, se dezvolta mai repede, cu flori mai mari si mai frumoase. Toamna, poti tine orhideea pe balcon, daca nu sunt mai putin de ­10⁰ Celsius. Odata aparuti bobocii, ai grija sa n-o supui la variatii de temperatura. Daca frunzele orhideei sunt galbui inseamna ca au nevoie de solutii mineralizante.

La cat timp trebuie sa o uzi

Daca vrei sa transplantezi orhideea intr-un alt loc, atunci primavara e momentul. O data la trei ani, dupa ce a inflorit, o poti trece intr-un ghiveci nou. Uneori, orhideea isi dezvolta radacinile lipite de peretii vasului si, in acest caz, e mai bine sa spargi vasul decat sa le rupi. Dupa ce le-ai curatat de pamantul vechi si de partile putrezite, poti pune planta in pamantul nou. Pentru a-i usura acomodarea, e bine sa o uzi cu apa si sa pui fertilizator. Atentie! O mai poti uda dupa trei saptamani.

Ce soiuri sa alegi
shutterstock_487183507
Recunosti usor orhideea Cymbidium dupa florile bogate si frunzele lungi. La fel ca si Phalaenopsis, acest soi nu este pretentios. Cymbidium este originara din Asia de Sud-Est si creste pe versanții munților sau in savana. Exista peste 40 de specii de Cymbidium, cu florile divers colorate. Spre deosebire de cele mai multe tipuri de orhidee, acesta creste direct pe sol si are radacini acvatice. Asadar, radacinile impreuna cu pamantul trebuie cufundate din cand in cand in apa.

Orhideea de Singapore, de o frumusete rara!
shutterstock_413514967

Planta aceasta vrea sa fie plasata spre nord sau spre vest. Udarea se face doar atunci cand pamantul din ghiveci s-a uscat complet,de preferat dimineata. In perioada de inflorire, e bine sa o stropesti mai des,o data la doua zile. In ghiveci vei pune compost pentru orhidee, aerisit, sa nu se stranga in jurul radacinilor. Temperatura ideala este 20-26⁰ Celsius.

Info: Primavara, orhideea trebuie udata o data sau de doua ori pe saptamana. Inainte insa, e bine sa verifici pamantul. Daca e prea ud, risti sa ineci planta si, in timp, excesul de apa poate macera radacinile. Fertilizarea se face primavara, de doua ori pe saptamana. Ingrasamantul lichid cu azot, fosfor, potasiu, oxid de magneziu si fier da rezultate foarte bune.

Daca ti-a placut articolul despre cum sa ingrijesti corect orhideele, te poate interesa si: Cele mai bune ponturi pentru a creste trandafiri la ghiveci.

Foto: Shutterstock

Comentarii