Mituri despre apa de baut: ce e adevarat si ce fals din ce ai auzit pana acum (P)

6154
Mituri despre apa de baut

Curiozitati despre lucrurile pe care le consumam exista de cand e lumea, asa cum sunt si cele legate de apa pe care o bem. Multe dintre informatiile existente alimenteaza insa nelamuririle, tendinta care deseori este dusa la extrem. Analizam mai multe mituri despre apa de baut si iti spunem ce informatii eronate sa nu (mai) crezi.

Apa este prezenta mereu in mitologia romaneasca. In basme, apa vie era cea care le dadea eroilor puteri, ii ajuta sa traiasca vesnic, in timp ce apa moarta era cea care vindeca ranile. Rolul ei este la fel de important si in zilele noastre, doar ca optiunile din care putem alege sunt numeroase, ceea ce ne ingreuneaza decizia. Iata cateva lucruri dupa care sa te ghidezi cand esti la cumparaturi!

Mituri despre apa de baut: ”Trebuie sa bem zilnic minimum doi litri de lichide”

Auzim de cateva ori pe zi cat de important este consumul a minimum doi litri de lichide pe zi. Insa ceea ce este cu adevarat important este sa stim ca nu toate lichidele au acelasi rol cand vine vorba de o buna hidratare. Lichide sunt si sucurile carbogazoase, dar asta nu inseamna ca este indicat sa le consumam, mai ales ca multe dintre ele abunda in zahar. Apa plata ramane cel mai bun lichid pentru hidratare. In plus, cantitatea pe care trebuie sa o bem nu este standard, ci se calculeaza in functie de greutate. „Nevoia medie de apa este foarte mare in raport cu greutatea inca din primul an de viata: 175 ml/kgcorp/zi in primele 3 luni, 150 ml/kgcorp/zi in primele 4-6 luni si 125 ml/kgcorp/zi in primele 6-12 luni. In raport cu greutatea, un adult standard (70 kg) va avea un necesar hidric de 40-50 ml/kgcorp/zi, iar la persoanele in varsta, acesta se situeaza intre limitele de 30-40 ml/kgcorp/zi“, explica prof. dr. Constantin Ilie, seful Sectiei de Neonatologie de la Clinica Bega, din Timisoara.

Mituri despre apa de baut: ”Nu conteaza ambalajul, ci doar calitatea apei”

E important sa alegem o apa de calitate, dar trebuie sa fim atenti si ca ea sa isi pastreze proprietatile pe termen lung. In acest sens, diferenta o face ambalajul. Apa la sticla sau la bidon din plastic? Este doar una dintre alegerile pe care trebuie sa le faci cand esti in fata raftului din magazin. Indiferent ca este vorba de apa sau de orice alt fel de bautura, specialistii in nutritie au spus in mai multe randuri ca sticla primeaza ca si ambalaj. Iar motivele care stau in spatele acestei teorii nu sunt deloc putine. Se stie deja ca ambalajele din plastic pot sa contina substante care pot afecta pe termen lung sanatatea. Printre acestea se numara bisfenolul A, ftalatii, dar si multe altele la fel de nocive.

Mituri despre apa de baut: ”Orice tip de apa alcalina ajuta organismul”

Tot auzim in ultima perioada de apa alcalina si de beneficiile pe care aceasta le aduce sanatatii. Iar lucrurile nu sunt departe de adevar, sustin specialistii. Alcalina este considerata apa care are un pH mai ridicat, in jur de 9, asta in conditiile in care un produs ce are pH-ul 1 sau 2 este unul foarte acid, iar altul care are pH-ul 13 sau 14 este unul puternic alcalin (de exemplu: apa de la robinet are pH-ul 7). Cu toate acestea, specialistii ne recomanda sa alegem apa alcalina naturala, nu alcalinizata artificial. „Prin consumul frecvent de apa alcalina naturala, nu alcalinizata artificial, contribuim la detoxifierea organismului nostru, echilibrarea balantei acide determinate de pesticidele si de aditivii alimentari, de alimentele procesate si de consumul mare de proteine. Echilibrarea zilnica a sistemului nostru este de dorit si are un rol esential. Oboseala, senzatia de prea plin, balonarea, talpi dureroase sau fierbinti seara – iata doar cateva din semnele care ne indica aciditatea excesiva a mediului intern“, spune medicul Dana Stoian, doctor in medicina, medic primar endocrinolog, absolventa a Institutului de Nutritie Integrativa din Statele Unite ale Americii.

O astfel de apa alcalina naturala este si apa Aur’a. Ea provine din muntii Banatului si aduce numeroase beneficii sanatatii. Nu doar ca are un pH la sursa de 8.0-8.4, care se mentine si dupa imbutelierea doar in sticla de sticla, ci este pura, mai exact ea este imbuteliata asa cum iese din munte, nu contine bacterii, materii organice, metale grele si nici concentratii de nitriti si nitrati. In functie de preferinte, apa Aur’a se gaseste atat in forma plata, cat si cea carbogazificata.

Sortimentul este comercializat prin distribuitor unic Aqua Aurum Distribution, in reteaua magazinelor Naturalia, in magazine bio, in Auchan, Mega Image, Cora, Selgros, benzinariile Rompetrol, reteaua Inmedio.

Pentru mai multe informatii pentru Bucuresti, suna la numarul de telefon: 0723.303.696, iar pentru Timisoara: 0757.071.799.

Descopera mai multe despre cele mai bune alimente care te hidrateaza si te energizeaza.

Foto: arhiva personala/Guliver

Comentarii