Bine de stiut: cele mai eficiente masuri in caz de cutremur

222
Masuri in caz de cutremur

Nu se stie niciodata cand trebuie sa te mobilizezi in cazul in care apare un seism si e foarte important sa stii ce sa faci, mai ales ca supravietuirea ta si a familiei se afla pe primul plan. Iata care sunt cele mai utile masuri in caz de cutremur!

Cutremurul este un fenomen natural care se produce atunci cand doua sau mai multe placi tectonice se misca brusc (pe verticala sau pe orizontala) si declanseaza o vibratie subterana puternica. Efectul care se resimte la suprafata scoartei Pamantului poate pune sau nu in primejdie populatia. Periculozitatea creste odata cu magnitudinea (masurata in grade Richter) si durata cutremurului.

Nu putine sunt aspectele pe care e bine sa le ai in vedere in cazul unui seism. La fel de important este ca ele sa fie puse la punct in prelabil, cu atat mai mult cu cat siguranta ta si a familiei sunt la mijloc. Informeaza-te care sunt cele mai eficiente masuri in caz de cutremur si nu ezita sa le pui in practica.

Masuri in caz de cutremur: fii cu un pas inainte

– Un seism de magnitudine mare poate distruge instalatiile electrice si cele de gaz. De aceea, pentru a preveni incendiile declansate in timpul cutremurelor, este bine sa efectuezi cu ajutorul specialistilor, revizii periodice.

– Nu depozita niciodata obiectele cu greutate pe etajerele inalte ale bibliotecii sau pe dulap. Acestea pot cadea in timpul unui cutremur si te pot rani. Cel mai bine ar fi ca ele sa stea in interiorul debaralelor sau a dulapurilor.

– Daca tavanul casei tale e crapat, atunci cere sfatul unui expert si repara-l daca este cazul. De asemenea, analizeaza planul casei si stabileste, cu ajutorul unui specialist, punctele forte ale constructiei si unde te poti refugia in caz de cutremur.

– Masuri in caz de cutremur? Pregateste-ti o geanta cu alimente (conserve) si apa. Ideal ar fi ca acestea sa-ti ajunga cel putin trei zile. Mai pune in aceasta o patura, o lanterna si baterii noi, un fluier, medicamente, plasturi, un dezinfectant si bandaje medicale. Verifica dupa un timp valabilitatea produselor si inlocuieste-le cand este nevoie. Ideal ar fi sa ai o astfel de geanta si in masina.

– Stabileste din timp un punct de intalnire cu membrii familiei. Dupa un cutremur mare, este este posibil ca retelele de telefonie mobila sa nu functioneze.

Pastreaza-ti calmul si evita sa alergi pe scari

– Evita sa fugi pe scari sau sa stai pe balcon in timpul unui seism. Placile de beton ale acestor structuri sunt primele care cad la un cutremur de magnitudine mare. Cel mai bine ar fi sa stai ghemuita langa o canapea, un dulap sau un pat. In cazul in care se desprinde tavanul sau unul dintre pereti, intre tine si piesa de mobilier se creeaza un gol in care poti ramane protejata. Expertul Doug Copp, seful Salvarii si managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare, a numit acest gol „Triunghiul Vietii“.

– Masuri in caz de cutremur? Printre ele se numara si indepartarea ta de cladiri, de stalpi sau de semafoare, asta daca esti afara atunci cand se produce seismul.

– In cazul in care te afli intr-o cladire publica mai mare, incearca sa-ti pastrezi calmul. Nu te impinge si nu te inghesui in ceilalti oameni. Apropie-te cat mai mult pe centrul cladirii, stai jos si ghemuieste-te. Acopera-ti capul cu mainile. Stai departe de ferestre.

Ce sa faci in cazul in care cutremurul te-a prins in masina

– Daca seismul te-a prins in masina, opreste-te intr-un loc cat mai sigur (departe de copaci, stalpi cu fire de inalta tensiune, sub pasaje sau langa poduri) si ramai in interior.

– Daca ai ramas blocata in masina intre daramaturi, nu incerca sa faci lumina cu un chibrit sau cu o bricheta. Scurgerile de combustibil pot declansa in orice moment o explozie. Pastreaza-ti calmul si incearca sa-ti acoperi nasul si gura cu o batista, pentru a evita inhalarea unei cantitati mari de praf. Bate ritmic cu un obiect in carcasa masinii, pentru a inlesni operatiunea de salvare a echipajelor specializate.

Daca ti-a placut articolul despre cele mai eficiente masuri in caz de cutremur, poti sa mai citesti si materialul despre familia regala suedeza: imagini adorabile cu Printul Gabriel si Printul Alexander.

Foto: Shutterstock

Comentarii