Ce nu stiai despre Maria Tanase

2099
maria tanase

Disparuta fulgerator la varsta de doar 49 de ani, Maria Tanase a reusit sa influenteze puternic muzica romaneasca si sa lase o mostenire culturala inestimabila. Este unul din idolii Andrei, un artist in adevaratul sens al cuvantului. 

Un reper in muzica romaneasca

Francezii au avut-o pe Edith Piaf, noi, pe ea. Nascute in aceeasi perioada, decedate in acelasi an, 1963, cele doua artiste au in comun mai ales talentul deosebit, voci unice si faptul ca au devenit embleme in muzica nationala.

Maria Tanase a fost nevoita sa renunte la scoala

Maria Tanase a fost al treilea copil al familiei, nascuta in Bucuresti, in mahalaua Caramidarilor (zona Parcului Tineretului). Cu un tata florar care se chinuia cu trei guri de hranit, Maria a avut multe lipsuri in copilarie si a fost nevoita sa abandoneze scoala. A compensat prin talent ce nu i-a oferit educatia. In 1934 s-a angajat la Teatrul Carabus si pe masura ce oamenii o cunosteau si o ascultau, ea devenea steaua de neuitat pe care o evocam astazi. Se pare ca a fost suficient sa cante o data in fata lui Constantin Tanase ca el sa o angajeze.

Regina radioului

In 1938, Maria Tanase debuteaza la radio. Ea a sustinut „pe viu“ un concert de muzica romaneasca acompaniata de taraful lui Ion Matache. Emisia a avut un succes atat de mare, incat ea a fost programata saptamanal la Radio Romania. In acelasi an, istoricul Nicolae Iorga, impresionat de carisma si vocea artistei, o supranumeste „Pasarea Maiastra“.

Pasionala pe scena si in viata amoroasa

Din pacate, Maria Tanase nu a avut copii. Se pare ca prima iubire, la numai 16 ani, i-a marcat viata. Ea ar fi facut o intrerupere de sarcina si problemele medicale de atunci au impiedicat-o sa mai ramana insarcinata. Relatiile ei au starnit curiozitatea lumii bucurestene, dar si pariziene. In 1938, l-a cunoscut la Paris pe Constantin Brancusi, cu care a avut o relatie scurta, dar foarte intensa. Apropiatii spuneau ca ea i-a pastrat pentru totdeauna lui Brancusi un loc special in inima, in ciuda despartirii lor.

Pasarea Maiastra a tacut din cauza cenzurii

In 1940, Garda de Fier i-a interzis sa mai apara in public, iar discurile Mariei Tanase au fost distruse. Publicul larg nu s-a mai putut bucura de vocea ei ca pana atunci. In 1952, ea a fost solicitata de comunisti pentru a preda la o scoala de muzica. Dupa o pauza de 11 ani, ea a scos iarasi un disc. La numai 49 de ani, a murit din cauza unei boli necrutatoare: cancer.

Mostenirea Mariei Tanase

Artista a cantat piese din toate regiunile tarii, din toate categoriile: doine, cantece de leagan, hore, sarbe, invartite, bocete, satirice, lautaresti, de pretrecere si, desigur, de dragoste. De-a lungul vietii ei boeme, artista a ajutat multi oameni. Castiga multi bani, dar si cheltuia multi, uneori daruind oamenilor talentati sau pur si simplu saraci pe care ii intalnea. Cel mai mult ajuta copiii si tinerii. Facea, de asemenea, cadouri scumpe si petrecea cu vinuri si mancaruri alese. A trait cu intensitate fiecare clipa a vietii sale si a inspirat toate generatiile de artisti care i-au urmat.

Citeste si articolul in care se anunta ca Andra duce spectacolul Traditional la Londra in luna martie.

Foto: Instagram

Comentarii