Larisa Barbu, fiica lui Nea Marin: povesti despre scoala de dans si colaborarea cu Andra

4080
larisa barbu

Tinerii de la Scoala de Dans Romanesc „Larisa si Marin Barbu“ sunt cei care anima atmosfera pe scena Salii Palatului in aceste zile, la concertul Andrei. Cum se transmit traditiile neamului, care este povestea scolii de dans, dar si mai multe detalii despre implicarea in proiectul „Traditional“ am aflat de la Larisa Barbu.

Pe Nea Marin il stim din emisiunile TV si nu e greu sa ne dam seama ca dragostea sa pentru traditii si pentru dansul popular a fost transmisa mai departe.

Larisa Barbu, fiica lui Nea Marin, este cea care a invatat de mica povesti despre foclorul din fiecare zona a tarii, dar si despre pasii de dans. Pentru ea, dansul popular nu este doar o simpla pasiune, ci felul prin care poate aduce oamenii mai aproape de traditie, de ceea ce,  de fapt, ne reprezinta.

Care este povestea Scolii de Dans Romanesc Larisa si Marin Barbu?

Larisa Barbu: „Ea este prima scoala de dans traditional din tara si a fost infiintata in anul 2000. Pot spune ca a aparut mai mult datorita ambitiei mele de a arata ca se poate ca si noi, romanii, sa avem o scoala care sa ne invete nu doar pasii de dans popular, ci mai multe despre traditii, despre folclorul din fiecare zona istorica a tarii. Si astfel visul meu a devenit realitate si i-am aratat tatalui ca si noi putem sa-i invatam pe tineri sa danseze pe muzica populara si sa cunoasca lucruri din popor, lucruri pe care le faceau bunicii si strabunicii. Astazi putem sa promovam corect jocul traditional romanesc, iar asta e foarte important.“

Sunt tinerii atrasi de folclorul autohton?

Larisa Barbu: „Inceputul a fost foarte greu. A fost ca la dans: doi pasi inapoi si doi inapoi. Lumea era reticienta. In prima faza am inceput sa-i invatam pe copii dansurile populare. Cu adulti am inceput mult mai tarziu, cred ca de 10-12 ani ii avem alaturi de noi la cursuri. Multi dintre ei vin doar sa se recreeze, nu neaparat sa faca si performanta. Avem printre cursanti si copii, dar si adulti care merg la concursuri si se intorc cu premii. Noi mergem si prin scoli si gradinite si ii invatam pe copii dansul popular. Ceea ce este unic si frumos este faptul ca la scoala avem foarte multe familii. Pot spune ca scoala noastra este o mare familie. Preda dans tata, eu, unul din verii mei, dar si unul dintre nepoti. Iar la scoala avem copiii intr-o grupa, parintii in alta grupa, de aceea ne si simtim foarte bine unii cu ceilalti. Si mai important este ca impreuna impartasim aceeasi dragoste pentru dansul popular si pentru ceea ce inseamna traditional“.

Interviu Larisa Barbu: cat de greu este sa fie transmise mai departe datinile?

Larisa Barbu: „La scoala incercam sa-i invatam pe cursanti nu doar pasii de dans popular, ci si un pic din istoria neamului nostru. Sa le explicam de ce s-a dansat asa, de ce portul popular este alcatuit din anumite elemente, care sunt valorile specifice fiecarei zone. Si dansul vine mult mai usor atunci cand exista o cultura in spate, o poveste de care sa te legi. Cred ca anul Centenar, prin multitudinea evenimentelor care se desfasoara, a fost un an prolific, un an in care tinerii si nu numai s-au apropiat mult mai mult de identitatea noastra ca tara. Consider ca este de datoria noastra sa ducem mai departe traditionalul prin harul cu care ne-a inzestrat Dumnezeu. Iar Andra face asta cu brio. Ea prima data a cantat muzica populara, iar acest concert a adus-o mai aproape de inceputuri.“

Care este parerea ta despre proiectul „Traditional“?

Larisa Barbu: „Cu mare drag ma implic si facem astfel incat spectacolul sa fie unul deosebit. Ceea ce face Andra este un lucru extraordinar si eu consider ca nimeni altcineva din domeniul muzicii usoare nu poate canta cu atata acuratete, lejeritate si emotie folclor cum canta ea. Am fost bucuroasa cand am aflat care sunt melodiile ce o sa fie interpretate si ca pe ele se poate dansa. O sa aiba loc multe schimbari de stil, de costume populare. Eu sunt mandra ca sunt roman si ma bucura ca sunt tot mai multi oameni care isi apreciaza identitatea si care aduc in prezent traditiile noastre. Cred ca <<Traditional>> este un spectacol al identitatii. Sunt convinsa ca toti care o sa ajunga la concert o sa-si imbogateasca foarte mult cultura, dar si amintirile sufletesti. Este un spectacol care iti va ramane mult timp in memorie si in suflet, dar si unul despre care o sa se vorbeasca mult timp de acum inainte.“

Cata munca a fost in spatele dansurilor frumoase pe care o sa le vedem pe scena concertului Traditional?

Larisa Barbu: „Au fost multe repetitii, dar avem noroc ca facem ceea ce ne place. Toti iubim sa dansam si lucrul acesta ne ajuta mult. Dansatorii au participat la repetitii in timpul lor liber, iar asta dovedeste ca dansul este pentru ei o pasiune. Colaborarea cu Andra si participarea la <<Traditional>> este un vis devenit realitate pentru mine. Eu o stiu pe Andra din liceu si ea a fost un model pentru mine tot timpul. A fost extraordinar cand am aflat ca suntem in acelasi liceu si ne-am intalnit pe holurile scolii. Mai tarziu, am ajuns sa dam spectacole impreuna la evenimentele de la sfarsit de an. Legatura mea cu Andra s-a intarit si mai mult la emisiunea <<Dansez pentru tine>>. Nici nu se punea problema sa raspund altfel decat afirmativ la invitatia de a face parte din proiect“.

Cum ti se pare Andra ca artist, dar si ca om?

Larisa Barbu: „Nu cred ca este doar parerea mea cand spun ca este cea mai iubita cantareata de la noi. Dincolo de scena, cred ca artistul Andra este in continua legatura cu omul Andra. Ea este un om care nu si-a uitat radacinile, un om cu care iti este foarte usor sa comunici, un om alaturi de care te simti parte din familie inca din prima clipa“.

Descopera ce tinute va purta Andra la concertul Traditional din acest weekend.

Foto si video: Facebook/Instagram/Youtube

Comentarii