Iulian Rotariu, pompierul care alearga pentru copiii cu autism. Maruta ii vine in ajutor!

941
Iulian Rotariu

A inceput sa alerge cand baiatul lui avea trei ani si era intr-o operatie, iar acum face acest lucru pentru a-i ajuta pe copiii cu autism din judetul Botosani. Este povestea lui Iulian Rotariu, pompierul care si-a propus sa participe la competitii sportive dificile si sa le ofere sprijinul sau neconditionat celor din jur.

Povestea lui Iulian Rotariu, pompierul-campion din Botosani, am auzit-o prima data la emisiunea „La Maruta“ de la Pro TV. Recunosc ca imaginile care rulau pe ecran au fost cele care mi-au atras atentia. Mai apoi descrierea din spatele lor, cea care dovedeste ca oamenii simpli pot sa faca lucruri marete, unele care merita admiratia si respectul multora dintre noi.

Cum a inceput sa alerge

„Sunt pompier la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani si nu sportiv de meserie“ – asa se descrie pe scurt Iulian Rotariu. O situatie dificila din familie a fost si imboldul cu ajutorul caruia a descoperit ca poate alerga si ca are rezistenta necesara pentru a practica aceasta forma de miscare. „Baiatul meu, David, a fost diagnosticat cu o problema la inima, apoi am mers la spitalul din Targu Mures pentru operatie. Nu am putut sa astept opt sau noua ore in fata salii de operatie, asa ca am inceput sa alerg in jurul spitalului. Nu mi-am dat seama cand a trecut timpul. Ci doar ca alergam si repetam o rugaciune in minte pentru ca operatia sa fie o reusita si sa-mi vad din nou baiatul sanatos“, a povestit Iulian in emisiunea de la Pro Tv. Isi aduce aminte ca o persoana l-a observat alergand in jurul spitalului si l-a sfatuit sa mearga la maratoane, tocmai pentru a-si valorifica si mai mult potentialul. Doar ca el a ales sa alerge pentru o cauza anume, cea a copiilor cu autism din judetul Botosani.

Iulian Rotariu: „Copiii cu autism duc o lupta continua, nu doar pana la linia de sosire“

Alergatul in jurul spitalului a fost si punctul de pornire pentru aventura pe care Iulian a inceput-o cu multi ani in urma, aventura dedicata in totalitate copiilor care au nevoie de sprijin. Maratoanele s-au transformat treptat in competitii sportive cu grad tot mai mare de dificultate, acolo unde limitele fizice si psihice i-au fost puse la incercare de multe ori. „Nu stiu daca eu am ales cauza copiilor cu autism sau ea m-a ales pe mine. Am incercat de fiecare data sa nu fie o alergare fara sens sau sa nu urmaresc un castig financiar. E mult mai important sa pot sa dau o mana de ajutor, sa spun ca exista acesti copilasi si ca ei au nevoie de tot sprijinul. Caci de fapt oamenii care ma pot ajuta pe mine in competitii ii ajuta pe copii in aceeasi masura. In timpul alergarii, ma gandesc ca eu mai am de parcurs cativa kilometri si ajung la linia de sosire. Copiii cu autism nu au un astfel de capat, lupta lor este una continua“, a mai marturisit Iulian Rotariu.

Competitii in desert, dar si in tinutul ghetarilor

In spatele sutelor de kilometri alergati in timpul competitiilor stau zeci de ore de antrenament. „Pentru a face fata curselor dificile, alerg si cate 300 de kilometri pe saptamana. Iar o pereche de adidasi nu ma tine mai mult de o luna sau doua. Dar copiii cu autism merita tot ajutorul meu, cat si al celor din jur“, a spus in timpul emisiunii Iulian Rotariu. In 2017, el a participat la ultramaratonul Sahara, competitie finalizata pe locul patru. Atunci el a alergat mai bine de 250 de kilometri prin desert, chiar si la temperaturi ce au depasit 40 de grade. La fel de dificile au fost si probele sportive la care a partipat in desertul Gobi si mai apoi in Atacama. Ultima competitie care i-a testat limitele a fost cea din Antartica, acolo unde a alergat cumulat in jur 250 de kilometri, in doar 24 de ore, la temperaturi chiar si de minus 40 de grade. „Nu faptul ca ma desparteau doar patru kilometri de concurentul de pe primul loc a contat, ci ca am reusit sa duc cursa la bun sfarsit, sa ma intorc acasa sanatos la familie si ca pot sa sustin in continuare cauza copiilor cu autism“, a spus Iulian Rotariu.

Catalin Maruta il ajuta sa participe la cursa din desertul australian

Si cum fiecare cursa inseamna un pas mai aproape de succes, Iulian Rotariu doreste sa merga mai departe si sa participe la cursa din luna mai a acestui an, cea de 520 de kilometri, ce va avea loc in desertul australian. Un ajutor in acest sens a primit chiar de prezentatorul Catalin Maruta, cel care s-a oferit sa ii plateasca taxa de inscriere la competitie, dar si costul biletelor de avion. „Fiecare provocare noua inseamna si un ajutor pe care pot sa-l primeasca micutii cu autism din judetul Botosani“, a spus Iulian.

Citeste si Pepe s-a accidentat grav la munte. Ce a declarata cantaretul in emisiunea „La Maruta“.

Foto: Costin Dragomir/Instagram

Comentarii