Ingrijirea petuniei curgatoare: tipsuri care o vor ajuta sa aiba multe flori

98
Ingrijirea petuniei curgatoare presupune insusirea catorva idei de cultivare, hranire, hidratare si toaletare

Plante usor de cultivat, petuniile curgatoare iti vor recompensa eforturile oferindu-ti frumusetea lor. Trebuie doar sa le asiguri nevoile de baza si sa cunosti cateva lucruri despre ingrijirea petuniei curgatoare. Nu este de ajuns sa o cumperi si sa o montezi intr-un loc, eventual sa o uzi din cand in cand.

Susan Lundman de la homeguides.sfgate.com explica modul cum se face ingrijirea petuniei curgatoare. Respectand sfaturile din acest articol, vei avea parte de multe inflorescente incantatoare. Ca sa te bucuri de petunie in toata splendoarea ei, alege soiuri care curg in cascada, de exemplu. Cu parfumul ei usor condimentat si culorile luminoase, aceasta floare infrumuseteaza orice veranda, gradina, balcon sau alt loc unde alegi sa o asezi.

Ingrijirea petuniei curgatoare – apa si lumina

Petunia are mare nevoie de lumina soarelui. Mai exact, razele soarelui trebuie sa-i mangaie petalele si frunzele cel putin sase pana la opt ore pe zi, ca sa infloreasca la maximum. Bineinteles ca se poate dezvolta si cu mai putin iluminat natural, cu mai putin soare direct, dar nu va inflori asa de repede si va avea mai putine inflorescente.

In ceea ce priveste apa, petuniile de pamant pot rezista cu o hidratare profunda pana la cateva saptamani. Petuniile curgatoare, insa, au nevoie sa fie udate de cateva ori pe saptamana sau chiar zilnic, cand sunt valuri de caldura. Ar fi bine sa tii petuniile in vase, pentru a fi la adapost in caz de ploi si vant. Au tulpina foarte fragila si se pot rupe usor.

Hranire si toaletare

O petunie isi va arata frumusetea la capacitate maxima daca este hranita cu regularitate. Poti sa ii oferi ingrasamant lichid special, la fiecare doua saptamani. Petuniile prefera solul nisipos, usor de drenat si cu pH neutru, dar si bogat in substante nutritive. Cand se ofilesc florile, taie portiunile uscate sau decupeaza-le discret. Ideea e sa nu lasi partile ofilite sa afecteze si restul florii. In felul acesta, petunia va forma noi boboci. Cand infloresc petuniile, este foarte important sa cureti planta de resturi uscate, flori si frunze ori lastari in plus. Ciupeste varfurile lastarilor ca sa obtii o inflorire abundenta si o ramificare generoasa a tufelor de petunie.

Tipsuri importante!

1. Cand toaletezi petunia, ai grija sa folosesti foarfece sau alte ustensile de curatat si de taiat sterile. Eventual, sterge cu un prosop de bumbac imbibat in alcool foarfecele dupa fiecare utilizare. Previi, astfel, imbolnavirea celorlalti lastari si inflorescente. Daunatorii se raspandesc rapid pe toata suprafata plantei. Procedand astfel, poti minimiza riscul de contaminare.

2. Petuniile au nevoie de mult fier. Cum stii ca planta se confrunta cu asemenea deficienta? Simplu! Incep sa i se ingalbeneasca frunzele. Atunci stii ca trebuie sa ceri ajutorul unui horticultor cu experienta.

Ramanem tot in lumea florilor, pentru ca, daca nu l-ai citit inca, te poate interesa si articolul despre plantele pe care nu e bine sa le tii in dormitor, deoarece iti consuma oxigenul.

Foto: Guliver

Comentarii