George Balan a renuntat la zeci de mii de euro salariu ca sa faca gelato, o altfel de inghetata

575
George Balan, invitat la Catalin Maruta in emisiune

La final de an, George Balan implineste 50 de ani si, desi face zilnic, de 12 ani, gelato din cele mai neobisnuite ingrediente la Gelato D’amore, simte ca este inca la inceput de drum. Are multe planuri de dezvoltare a afacerii cu acest tip special de inghetata si considera ca desertul este noul aur in toata lumea.

Despre vizionarul George Balan, colegii nostri de la emisiunea “La Maruta” au spus ca “ce viseaza noaptea pune in aplicare a doua zi” si pe buna dreptate. Face gelato cu tutun si cornet din carbune medicinal, cozonac umplut cu gelato, tarte si torturi cu gelato in combinatii de gusturi inedite.

Cand gandeste asocieri de arome, nu o face in necunostinta de cauza. In trecut, a dezvoltat si un business de nutritie folosind tot ce a invatat in studiile de perfectionare din marile capitale ale lumii. De altfel, cand propune produse din gelato, George Balan nu ezita sa colaboreze si cu specialisti in nutritie, dar si in alte domenii, din tara si din strainatate. Constient ca in fiecare clipa invatam cate ceva si procesul de invatare este infinit, artistul in gelato spune: “ati fi surprinsi cate putem invata de la ceilalti, in cele mai modeste situatii”!

Ce este inghetata si, mai ales, este suficient de cunoscuta in tara la noi? Parte din raspuns a venit de pe site-ul Gelato D’amore, de unde am aflat ca gelato “este o delicatesa care dateaza de mii de ani. Inceputurile deserturilor congelate sunt inregistrate in anul 3000 i.H, cand asiaticii au descoperit ca ar putea consuma gheata zdrobita cu diverse arome”.

Cinci secole mai tarziu, 2500 i.H., faraonii egipteni ofereau oaspetilor cupe de gheata cu suc de fructe. In anul 0, romanii au inceput sa consume gheata de pe vulcanii Etna si Vezuviu cu miere. In timpul Renasterii, intre anii 1500-1550, familia de Medici din Florenta a sponsorizat un concurs, in cautarea celui mai gustos desert inghetat. Castigatorul, fermierul Ruggeri, a participat cu un desert inghetat, apropiat cu sorbetul de astazi.

Spre anii 1600, familia de Medici a descoperit, cu prilejul unei serbari in cinstea Regelui Spaniei, ca celebrul artist si arhitect Bernardo Buontalenti detine reteta unui desert cremos, congelat, foarte aproape de ceea ce astazi reprezinta gelato. Buontalenti este considerat inventatorul gelato-ului.

Succesul inseamna si un dram de inconstienta

Revenind la George Balan, la 24 de ani a plecat in Austria la o companie de renume si s-a perfectionat continuu. A bifat o multime de tari care i-au oferit ocazia sa invete, sa exploreze si sa ajunga un om bogat. La 38 de ani lucra in Anglia, unde ca manager era recompensat cu zeci de mii de euro pe luna. Avea deja familie cu copii, insa visul de a deschide o afacere revolutionara in tara a fost atat de mare, incat si-a dat demisia si a luat-o de la capat. Recunoaste ca a avut si o doza de inconstienta care l-a manat in lupta pentru a-si atinge visul. De asemenea, marturiseste ca a avut momente cand a uitat ca are copii. “Daca ma gandeam la copii nu faceam nimic din ce am facut”, a spus George Balan, care subliniaza ca a facut sacrificii mari de tot ca sa ajunga in acest punct.

A crezut in el si in gelato

Dupa o cariera in plin avant, in alta tara, cu potential, a ales Romania, pentru a deschide o afacere, pornita de la o idee care cu siguranta l-a scos din zona de confort. De fapt, asa cum spune si el, a scos din zona de confort toata familia. L-am intrebat daca stia la ce sa se astepte si cat de sigur era ca va reusi sa aiba succes. “Am crezut in gelato si in mine. Am replicat mental la nivel de asteptari experienta mea in tarile unde am trait si mi-am desfasurat activitatea. Asteptarile mele de atunci au fost optimiste asa cum au fost si experienta mea de pana atunci, oamenii cu care am lucrat, idealurile mele. Potentialul unei tari, al unei persoane, al unei afaceri este esential in declinarea ulterioara”, ne-a raspuns omul de afaceri. Cand s-a referit la sine, George Balan ne-a dezvaluit ca este un tip progresist si ca si-a “purtat” alegerile, cu incredere, pana la capat.

Gelato sau inghetata?

In primul rand, George ne-a explicat care este diferenta intre gelato si inghetata: “Gelato nu este doar cuvantul italienesc pentru inghetata, este un concept de sine statator, este varianta naturala, proaspata, gustoasa, traditionala a inghetatei”.

Legat de alegerea facuta, George povesteste ca, la inceput, “au fost multe idei avantgardiste. Pentru multe mi-a fost greu sa gasesc timp si bani sa le duc la maturitate. Gelato, insa, m-a inspirat. I-am intuit potentialul, asta face un consultant de afaceri, este o calitate instinctiva a lui. Asta am facut pentru multi dintre clientii mei de consultanta, le-am aratat potentialul, sau, uneori, lipsa lui”.

View this post on Instagram

Altfel, suntem bine?! 😳

A post shared by george balan (@georgebalangelatodamore) on

Definitia produsului gelato, in dictionarul inimii lui George, este urmatoarea: “Gelato are ceva romantic si pragmatic, colorat si nuantat, este poezia mea”

Trebuie sa recunoastem ca nu ne asteptam ca o poveste despre gheata sa aiba atat de multa caldura si pasiune la un loc.

Artistul in inghetata spune ca are radacini complexe, datorita carora imbina naturi contrastante, iar pentru aceste lucruri le multumeste stramosilor sai.

Gelato, noul aur al lumii

View this post on Instagram

SUSTINETI UN BUSINESS ROMANESC! ABONATI’VA LA GELATO D’AMORE! Gelato D'Amore Abonament August – Octombrie 2018 AMORE – pachet'abonament Platesti 200 lei si primesti produse Gelato D'Amore in valoare de 220 lei. D'AMORE – pachet'abonament Platesti 400 lei si primesti produse Gelato D'Amore in valoare de 460 lei. GELATO D'AMORE – pachet'abonament Platesti 600 lei si primesti produse Gelato D'Amore in valoare de 720 lei. Detalii la 0771727627, george@gelatodamore.ro sau mesaj privat. Cu optimism, George Balan – fondator Gelato D'Amore Hai ca'i bine! www.gelatodamore.ro #dessert #food #desserts #socialenvy #PleaseForgiveMe #yum #yummy #amazing #instagood #instafood #sweet #chocolate #cake #icecream #dessertporn #delish #foods #delicious #tasty #eat #eating #hungry #foodpics #sweettooth

A post shared by george balan (@georgebalangelatodamore) on

Intr-un interviu acordat pentru emisiunea “La Maruta”, George a spus ca gelato este noul aur al lumii. Ne-a explicat ca nu este o exagerare frumoasa, ci ca a observat ca multe companii in domeniu au crescut fulminant odata cu anumite tendinte mondiale. “Gelato este un produs frumos, aduce multe zambete, entuziasm si beneficii de ambele parti”, argumenteaza acesta. Ne-a convins cand ne-a rugat sa ne imaginam un tort cu blat de banane, un strat de gelato de tutun si un strat de gelato de whisky, mangaiat de un topping de cocos: ce poate fi mai potrivit pentru un moment special?!”.

De asemenea, ne-a spus ca deserturile sale preferate sunt: gelato de castane glasate, pentru ca are un gust nemaintalnit, gelato de iaurt, pentru ca are un gust simplu si hranitor, sorbetul de lamaie, pentru ca e un patrimoniu mondial, gelato de caramel, pentru toate motivele din lume si sorbetul de ciocolata, pentru ca este cel mai bun desert de pe acest pamant.

In Romania, “m-am incapatanat sa reusesc”

De ce a ales Romania pentru dezvoltarea acestui concept? L-a speriat insuccesul inregistrat de multi alti antrepenori? Intrebarile acestea au raspunsurile invaluite de inconstienta care i-a dat curaj sa isi dea demisia de la compania care il facea milionar. “Cine s-ar fi gandit ca hartoapele antreprenoriatului ma alearga sa imi crape suspensiile?”, se intreaba George. Oamenii din anturaj i-au pus in vedere curajul prea avantat, dar a luat totul ca atare. “Meseria de manager seamana cu cea a unui chirug, face toate ajustarile necesare pentru a primi raspunsul dorit, nu pune intrebari, nu contesta starea, aduce solutii. Asa ca, m-am apucat de treaba, cu toate motoarele, iar resursele mele erau considerabile. Cu toate acestea, am trecut prin multe, insa m-am incapatanat sa reusesc”, a incheiat afaceristul intr-un ton optimist.

George Balan regreta ca a neglijat copiii     

Succesul vine la pachet si cu eforturi, compromisuri si sacrificii. “Zi de zi sunt provocari, este un business complex, cu multe nevoi. I-am acordat prea mult din timpul meu si am lasat putin timp pentru copiii mei, iar asta m-a marcat. Ei sunt pilonii mei interiori, am nevoie de ei, sunt cu mine mereu”, spune recunoscator George, tatal, de aceasta data.

Cele mai cautate produse din gelato si secretul fisticului

Ne-am intrebat cat de obisnuiti sunt romanii si turistii care calca pragul gelateriei cu produsele pe baza de gelato. Destul de obisnuiti, ne-a asigurat George, stiu ce isi doresc, au gusturi preferate. “Pe cei pe care ii convingem sa incerce gusturi noi, ii castigam cu produsele proaspete si ingredientele naturale”, adauga barbatul. “Eu incerc sa propun gusturi simple, dar complexe prin abordarea lor in gelato. Imi place sa ajut oamenii sa descopere, sa experimenteze cu lejeritate”, povesteste omul de afaceri, care a dezvoltat si atelierul Gelato D’Amore – singurul program de initiere in gelato si in manufactura lui. “Asadar, suntem si formatori”, adauga George cu mandrie.

Ne-am dorit sa stim care sunt produsele preferate de majoritatea clientilor si am aflat de la George, ca “fisticul nostru este un produs de centura neagra. Acest gust este si proba de foc a acestei meserii, fiind singurul gust care nu poate fi replicat chimic”. Legat de cele mai populare deserturi vandute la Gelato D’Amore, “sorbetul de ciocolata, gelato de halva, gelato de iaurt, sorbetul de grapefrut, ghimbir si menta” sunt vedetele gelateriei. La fel si cozonacul umplut cu gelato si torturile de gelato.

Poti consuma gelato si cand tii post sau dieta

Se apropie Postul Craciunului si am vrut sa stim daca in vitrinele gelateriei sunt si produse dietetice sau de post. “Gamele de produse dezvoltate sunt impartite in doua grupe mari, creme si sorbeturi. Sorbeturile sunt de post, folosim fructe si ingrediente de post pentru acestea. Cozonacul cu gelato, tarta cu gelato, torturile, raw vegane si naturale, la cerere pot fi dietetice”, ne-a asigurat el. Mai mult decat atat, George ne-a spus ca folosesc in preparate doar fructe bio, pentru ca acestea ofera gust si miros complet, natural.

Alternativa la fumat, gelato cu tutun

In interviul acordat pentru emisiunea moderata de Catalin Maruta, George a amintit de produsul care vine in ajutorul celor care vor sa se lase de fumat. Cum i-a venit aceasta idee? “Gelato de tutun a fost o intamplare fericita si, spre deosebire de tigarete, acesta ofera energie, datorita continutului de zahar. Este inedit, are gustul unic de tutun si, cel mai probabil, poate inlocui, daca este consumat cu moderatie, viciul fumatului.

Gelato-tratament pentru copii?

View this post on Instagram

Rezerva acum Gelato Bar pentru petrecerea ta din 2018! DISPONIBIL IN TOATA ROMANIA GELATO BAR de la Gelato D'Amore. Lista de optiuni: Gelato Bar Standard Gelato Profiterol Bar Gelato Soft Bar Gelato Candy Bar Gelato Semifreddo Bar Gelato Sundae Bar Gelato Pop Bar Gelato Jar Bar Gelato Cake Bar Gelato Tort Bar Gelato Coffee Bar Gelato Tea Bar Gelato Cookie Bar Gelato Gourmet Bar Gelato Donut Bar Gelato Drinks Bar Gelato Yogurt Bar Gelato Cheese Bar Gelato Wine Bar Gelato Salad Bar Frozen Yogurt Bar Gelato Bar este un serviciu complet, include etalarea, prezentarea, degustarea si servirea gelato pe toata durata evenimentului. Puteti alege 3, 6 sau 9 gusturi de gelato. Totul la doar 12 lei/ invitat. Disponibil in toata Romania. https://vimeo.com/102393872 http://gelatodamore.ro/index.php… Detalii la george@gelatodamore.ro si la 0771727627. Gelato D'Amore – altceva la petrecerea ta #wedding #party #weddingparty #socialenvy #PleaseForgiveMe #celebration #bride #groom #bridesmaids #happy #happiness #unforgettable #love #forever #weddingdress #weddinggown #weddingcake #family #smiles #together #ceremony #romance #marriage #weddingday #flowers #celebrate #instawed #instawedding #party

A post shared by george balan (@georgebalangelatodamore) on

Gelato este un produs complex, nutritiv, gourmet, ne-a explicat, inca o data vizionarul, iar versatilitatea lui il recomanda in multe ocazii, cu succes. “Daca as fi convins ca publicul ar reactiona bine, as face varianta gelato a bauturilor racoritoare, chiar si a medicamentelor pentru copii”, a dezvaluit George Balan. Noi ne-am propus sa urmarim subiectul si sa va anuntam daca si cand va fi lansat pe piata primul desert cu gelato care scade febra copiilor, de exemplu.

George ii este recunoscator familiei

In cateva cuvinte si lasand modestia la o parte, omul de afaceri George Balan si-a descris familia si ne-a uimit, din nou. Frumusetea cuvintelor si recunostinta ce le-o poarta copiilor, parintilor si, nu in ultimul rand, sotiei sale, pare fara margini. “Mama a fost educatoare, tatal meu este cel mai intelept pe care il cunosc. Ne-au transmis, mie si fratilor mei, spiritul harnic, autodidact si liber. Copiii mei continua idealurile familiei mele, fiica mea studiaza in strainatate si fiul meu vine hotarat din urma”, povesteste omul de afaceri. Cat despre sotia sa, George spune ca l-a “invatat ca inima poate sa imi bata nu mai tare, ci mai bine, si ii sunt recunoscator”.

Daca te-a inspirat povestea de succes a lui George Balan si Gelato D’Amore, te invit sa citesti si povestea unui alt roman de succes: Luminita Ivanici.

Foto: arhiva personala/Costin Dragomir

Comentarii