Din culisele concertului Traditional si un interviu cu fratii Advahov

3435
Fratii Advahov

Am avut ocazia zilele acestea sa particip, in calitate de redactor AndraOnline, la repetitiile pentru concertul Traditional. E pentru prima data cand observ pregatirile din spatele scenei si am ramas surprinsa de ceea ce am vazut: foarte multa munca sta in spatele unui astfel de proiect. In plus, am profitat de aceasta ocazie ca sa le iau un interviu celor care se ocupa, alaturi de trupa Andrei, de orchestratia spectacolului: fratii Advahov!

Dupa cum spuneam, repetitiile pentru spectacolul „Traditional“ inseamna pentru mine si prima ocazie cand am stat in backstage. Daca din fata scenei poti sa vezi doar spectacolul in sine, din spatele ei se vad pasiunea si truda care se depun pentru ca evenimentul sa fie unul pe placul spectatorilor si nu numai.

Asa cum m-am asteptat, la repetitii am intalnit-o pe Andra cu zambetul pe buze. O persoana calda, care se ocupa si de cele mai mici detalii pentru ca spectacolul sa fie… spectacol in adevaratul sens al cuvantului. Alaturi de ea, i-am cunoscut si pe Vasile si Vitalie Advahov, cei care se ocupa de Orchestra „Fratilor Advahov“.

Andra si fratii Advahov sunt mai mult decat parteneri de scena. Sunt prieteni, sunt artisti care muncesc impreuna ca sa ofere publicului momente de neuitat. Am profitat de aceasta ocazie si le-am pus mai multe intrebari despre colaborarea cu Andra, despre proiectul Traditional si despre povestea din spatele succesului lor.

Fratii Advahov: „Intre noi si Andra exista o chimie atunci cand suntem pe scena“

Ce parere aveti de proiectul Traditional?

Vasile Advahov: „Este un proiect foarte mare, unul interesant si in spatele caruia sta foarte multa munca. Eu ii multumesc Andrei pentru increderea pe care a avut-o cand ne-a propus sa facem parte din el. Melodiile pregatite pentru concert au fost selectatate astfel incat sa fie dintre cele mai frumoase si sa reprezinte Romania.“

Cum a fost prima colaborare alaturi de Andra?

Vitalie Advahov: „Prima noastra intalnire a fost foarte interesanta. Cred ca a avut loc in urma cu cinci ani, la zilele Chisinaului. Noi eram pe scena si cantam, apoi a venit propunerea din partea Andrei de a interpreta cu orchestra muzica populara. Ne-am dat seama ca exista o chimie intre noi pe scena, dupa care au mai urmat si alte colaborari frumoase. Chiar si anul trecut am urcat impreuna pe scena la Bucuresti. Nu poti sa gasesti o explicatie pentru ceea ce simtim noi pe scena cand cantam impreuna cu Andra. Andra este cantareata numarul 1 in Romania si are o voce extraordinar de frumoasa. Ea canta din suflet, din inima, si asta se simte de fiecare data. Simtim si noi din Chisinau, din Moldova, de peste Prut.“

Cati instrumentisti din orchestra o sa fie prezenti pe scena la concertul Traditional?

Vasile Advahov: „O sa fim aproape toti pe scena alaturi de Andra. Suntem o orchestra tanara si au mai ramas la Chisinau doar cativa colegi. Ei inca studiaza la Conservator, iar acum sunt in perioada examenelor. Studiile trebuie sa fie pe primul plan. Doar pe scena o sa fim 34 de instrumentisti, asta in afara de colegii care stau in spatele scenei. Cel mai probabil suntem cu totii in jur de 40 de persoane“.

Cum au decurs pana acum repetitiile pentru spectacol?

Vitalie Advahov: „Repetitiile de la Chisinau au mers foarte bine, productiv si usor. Dar si cele de zilele acestea, alaturi de ceilalti solisti, au fost ceva de nedescris. Noi mai nascocim si mai experimentam chiar si in timpul repetitiilor si merge foarte bine. Din priviri ne intelegem cu Andra, orchestra este atenta si atunci lucrurile ies si mai bine decat ne-am asteptat la inceput.“

Fratii Advahov: ce parere aveti despre Andra ca artist?

Vitalie Advahov: „Ea are un suflet mare. Este o persoana buna, blanda si foarte prietenoasa. Chiar si oamenii din orchestra care nu o cunosteau au indragit-o foarte tare cand a stat la Chisinau patru zile, ca sa repetam“.

 

Vasile Advahov: „Ce admir la Andra este ca e o familista convinsa. Se intampla deseori cand cantam sa filmeze si sa ii trimita lui Maruta. Ba suna acasa si intreba ce fac copiii. Iar grija asta pentru familie este un lucru tare mare“.

Care este povestea Orchestrei Fratilor Advahov?

Vasile Advahov: „Este o poveste foarte interesanta. Nu ne-am gandit niciodata sa conducem o orchestra atat de mare. Am inceput sa cant cu fratele meu pe scena doar in doi, acompaniati de o orga si de o toba, iar lumea aprecia foarte mult ceea ce faceam noi. Rand pe rand, s-au apropiat de noi alti colegi instrumentisti care si-au dorit sa colaboreze. Si de la formatia <<Fratilor Advahov>> am devenit Taraful <<Fratilor Advahov>>. Atunci eram pana in 10 persoane. Si in urmatorii doi ani, numarul a devenit tot mai mare si a aparut Orchestra <<Fratilor Advahov>>. Eram peste 20 si deja nu mai puteam sa fim un taraf, ci o orchestra. Putem sa spunem cu mandrie astazi ca noi conducem o orchestra de peste 35 de instrumentisti talentati, care au studii superioare, instrumentisti care provin din familii de muzicieni mari. Impreuna am invatat sa cantam tot mai bine si sa facem lucruri frumoase, iar asta pentru a aduce lumii bucurie si caldura sufleteasca“.

Muzica s-a transmis din generatie in generatie in familie?

Vitalie Advahov: „Tatal nostru este un muzician profesionist. El a absolvit Institutul de Arte, la Sectia acordeon. Mie tata mi-a pus acordeonul in mana de la 6 ani, iar lui Vasile i-a dat vioara cam la aceeasi varsta. Tatal nostru a fost si cel care s-a ocupat de educatia noastra muzicala de-a lungul timpului. La randul nostru, mergem mai departe cu copiii. Unii dintre ei studiaza muzica si chiar canta si cu noi cateodata la spectacole. Si ne bucura mult acest lucru“.

Daca ti-a placut articolul cu fratii Advahov, citeste si textul care anunta ca Ionut Dolanescu va interpreta piese din folclor, alaturi de Andra, la concertul „Traditional“

Foto si video: Costin Dragomir/arhiva personala/Youtube/Facebook

Comentarii