Specialistul raspunde: 10 intrebari despre epilarea definitiva cu laser

7573
epilarea definitiva cu laser

Pentru cei ce nu cunosc prea multe detalii, epilarea definitiva cu laser e un subiect controversat. De aceea, am stat de vorba cu Alina Suru, medic specialist Dermatologie Venerologie, ca sa aflam cate din lucrurile pe care le aflam din diverse surse sunt adevarate. 

Specialistul ne-a lamurit cum functioneaza si ce contraindicatii are epilarea definitiva cu laser si care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii daca vrei sa optezi pentru aceasta procedura estetica.

1. Care sunt principiile epilarii definitive si cum functioneaza mai exact aceasta terapie cu laser?

Epilarea de lunga durata este o procedura medico-estetica ce utilizeaza un fascicul de lumina intens pulsat pentru a indeparta parul nedorit. Lumina va tinti cromoforul, pigmentul din firul de par, iar caldura generata va distruge foliculul pilos si va inhiba cresterea viitoare a parului. Procedura are eficienta maxima la persoanele cu piele deschisa la culoare si fir de par inchis la culoare.

2. Ce contraindicatii/riscuri exista in cazul epilarii definitive cu laser?

Dintre reactiile adverse mai frecvent intalnite sunt: eritemul si edemul, care dispar de regula in cateva ore, dar si modificarile pigmentare. Modificarile pigmentare sunt reprezentate de hipopigmentari, pete mai deschise la culoare, intalnite la cei cu fototip mai inchis, respectiv hiperpigmentari, pete mai inchise la culoare. Mult mai rar pot sa apara vezicule, cruste, cicatrici si modificari ale texturii pielii. Contraindicatiile vizeaza persoanele insarcinate sau care alapteaza si cele cu sindromul nevilor displazici. De asemenea, datorita riscului de afectare oculara, metoda nu se utilizeaza in zona perioculara. Precautii se impun pentru pacientii cu herpes recidivant si pentru cei ce sunt in tratament cu medicamente fotosensibilizante. Nu se aplica la nivelul alunitelor. Acestea vor fi protejate in timpul sedintelor laser.

3. In ce consta consultatia inainte de a urma procedura pentru epilarea definitiva? Ce factori se iau in calcul?

Medicul dermatolog sau estetician va pune intrebari legate de istoricul medical, antecedentele de boala, precum si intrebari legate de medicamentele administrate. Totodata, acesta va explica beneficiile epilarii progresive, dar si riscurile asociate. Se pot efectua fotografii ale zonelor de tratat, pentru a fi comparate la sedintele ulterioare.

Impreuna cu medicul se va stabili un plan de tratament in functie de fototipul pacientului si de zona tratata. Medicul va recomanda sa nu fie smulse firele de par sau sa fie efectuata epilarea cu ceara cu cateva saptamani inainte de sedinta. De asemenea, pacientul va primi si un set de recomandari ce tin de evitarea fotoexpunerii la lumina solara naturala sau la solar, precum si de necesitatea aplicarii unei creme cu factor de protectie, in special la nivelul fetei.

Alina Suru, medic specialist Dermatologie Venerologie
Alina Suru, medic specialist Dermatologie Venerologie

4. Ce risca persoanele care, din nestiinta, opteaza pentru un epilarea definitiva cu lase, insa aparatura din clinica respectiva nu este omologata? Ce masuri de precautie putem lua?

Riscurile pe care aceste persoane si le asuma sunt legate de: aparatura ce poate fi neconforma si poate determina ori ineficienta metodei, ori reactii locale de tipul arsurilor, depigmentarilor etc., personalul nepregatit ce nu ofera informatiile necesare, nu distinge situatii in care exista contraindicatii sau nu utilizeaza parametri optimi ai aparatelor.

In ultimii ani, pe piata au aparut aparate pentru utilizarea acasa. Nu exista inca studii care sa compare eficienta epilarii cu aceste aparate acasa versus eficienta epilarii in cabinetul medical. Daca alegeti acest tip de aparat, cititi si urmati cu atentie instructiunile, pentru a reduce riscul de vatamare, in special la nivelul ochilor.

5. Cat de eficienta este epilarea definitiva cu laser? Exista posibilitatea ca pilozitatile sa reapara?

Culoarea parului si fototipul inflenteaza foarte mult rata de succes a epilarii progresive. Metoda prezinta maximum de eficienta la persoanele cu piele deschisa si fir inchis la culoare, deoarece laserul va tinti foarte bine melanina din firul de par. Tehnologia de noua generatie a facut posibila si epilarea pentru persoanele cu fototip mai inchis. In anumite situatii, e posibil sa aveti nevoie de mai multe sedinte pentru a obtine un rezultat multumitor. Este posibil ca reducerea pilozitatii sa nu fie totala, ci de 70-80%. Chiar si asa, firele ramase pot fi mai subtiri si pot creste mai greu.

6. Cate sedinte cu laser se fac pana cand pilozitatea dispare complet? De ce depinde?

Frecventa tratamentului este impusa de zona tratata, frecventa minima fiind de 6 saptamani (pentru fata, axila si inghinal), iar cea maxima ajungand pana la 12 saptamani (in cazul picioarelor).

7. Pe internet, am citit ca epilarea definitiva cu laser poate duce la cancer de piele. Cat este adevar si cat este fals?

Energia luminoasa generata de laser nu depaseste nivelul foliculului pilos, deci actioneaza superficial. Conform studiilor efectuate pana in prezent, nu determina lezarea ADN-ului si nu produce mutatii la nivel celular care ar putea determina un cancer cutanat la nivelul pielii normale. Cu toate acestea, este recomandabil ca nevii melanocitari (alunitele) sa fie ocolite sau acoperite in timpul tratamentului.

8. Se poate recurge la aceasta procedura pe toata perioada anului?

Este recomandabil ca epilarea laser sa se realizeze toamna tarziu si iarna. Vara nu este cea mai buna optiune, intrucat este mai mare riscul de reactii adverse.

9. Este epilarea definitiva cu laser mai eficienta decat cea cu IPL? Daca da, de ce?

Aceasta este o dezbatere inca de actualitate. Laserul genereaza un fascicul de lumina de o anumita lungime de unda, in timp de IPL-ul genereaza o plaja larga de lungimi de unda. Se poate spune ca laserul elibereaza o lumina mai “concentrata” daca vreti. Pentru o persoana ce intruneste calitatile ideale pentru epilare laser (fir de par inchis si piele cat mai deschisa), ambele metode pot fi la fel de eficiente. Pentru o persoana cu un fototip mai inchis, este posibil ca laserul sa fie optiunea mai buna.

10. Ce recomandari dermatologice de refacere sunt indicate dupa epilarea definitiva cu laser?

Dupa tratamentul cu laser, pot sa apara senzatii de caldura locala sau usturime, care pot fi calmate cu ajutorul compreselor cu gheata sau cu ajutorul apei termale. Dupa epilarea faciala, se impune aplicarea unei creme cu factor de protectie. Sunt interzise in ziua in care s-a efectuat tratamentul dusurile fierbinti pe zona tratata si sauna. Trebuie evitate expunerea la soare si utilizarea solarului cel putin doua saptamani de la tratament.

Daca ti s-au parut interesante aceste informatii despre epilarea definitiva cu laser, citeste si: Cum ai grija de pielea sensibila la inceput de vara.

Foto: Shutterstock

 

Comentarii