Cuperoza si rozaceea. De ce apar si cum le putem trata?

134
cuperoza si rozaceea

Cuperoza si rozaceea sunt afectiuni cutanate, adesea confundate, care se manifesta prin roseata la nivelul obrajilor si barbiei. In randurile de mai jos iti explicam care sunt cauzele care duc la aparitia lor, dar si cum pot sa fie ele tratate!

Conform medicilor dermatologi, in sezonul rece este cel mai indicat sa incepeti lupta impotriva acestor afectiuni, iar cel mai des utilizat este un tratament laser. Medicul dermatolog al clinicii Derma Expert by Elōs – dr. Alice Sapca – este cel care ne explica mai multe despre cele doua probleme – cuperoza si rozaceea – dar si cum se poate face diferenta dintre ele.

Cuperoza si rozaceea – cum se manifesta

Cuperoza reprezinta o reactie a pielii fetei, caracterizata printr-un aspect rosiatic, generat de dilatatia unor vase mici de sange. Clinic, roseata este dispusa la nivelul fetei, predominant la nivelul obrajilor, dar si al barbiei si nasului. Aceasta se activeaza la stimuli precum frigul, consumul de alcool sau de alimente picante. Rozaceea, in schimb, este o afectiune cronica, caracterizata prin episoade inflamatorii si aparitia de papule, pustule, teleangiectazii (vase de sange vizibile) la nivelul obrajilor, barbiei si nasului. Aceste afectiuni dermatologice apar dupa varsta de 30 de ani, in procent mai mare la femei.

Ce duce la aparitia afectiunii

Printre factorii care pot declansa cuperoza si rozaceea se numara: exercitiile fizice, expunerea la soare si la vant prea puternic, emotiile, temperaturile extreme, stresul, alimentele picante, bauturile fierbinti, alcoolul, produsele cosmetice si baile fierbinti. Trecerea de la cald la rece poate sa determine izbucnirea primelor simptome. Un alt factor declansator sunt medicamentele care dilata vasele de sange, inclusiv cele prescrise pentru hipertensiunea arteriala. Bine de stiut este ca aceste probleme pot aparea la oricine. Dar ai mai multe sanse sa faci boala daca: esti femeie, ai pielea deschisa la culoare (in special daca a fost arsa de soare), ai peste 30 de ani, fumezi, ai un istoric familial in care apar cazuri de persoane cu rozacee.

Tratament cu laser, cel mai eficient

De-a lungul anilor s-a incercat tratarea cuperozei si rozaceei prin administrarea de medicamente si creme, insa acestea nu au adus nicio imbunatatire. Pentru leziunile vasculare, cele mai eficiente vor fi intotdeauna procedurile laser, cele care sa actioneze asupra vaselor de sange. Laserul PDL VBeam din cadrul clinicii Derma Expert by Elōs este una dintre cele mai bune optiuni de tratament. Echipamentul laser VBeam este aparatul cu standardul cel mai ridicat in tratarea leziunilor vasculare, dovedind siguranta si eficacitate in timp, fara incidente sau efecte secundare. Ofera mai multa eficienta decat orice alt laser dye pulsat, prin tehnologia micropulsului ce permite medicului dermatolog distructia tintita a retelei vasculare, fara a atinge tesutul perific si restul pielii. Intotdeauna, un astfel de tratament se recomanda sa fie efectuat in sezonul rece, cand razele soarelui sunt inofensive. Vor fi necesare minimum 3 sedinte, efectuate la un interval de 4-6 saptamani. Pentru confortul pacientilor, se aplica o crema anestezica inainte de tratament.

Descopera mai multe despre cum poti sa reduci depozitele de grasime din corp. Poti sa slabesti doar unde ai nevoie!

Foto: Guliver

Comentarii