Cinema Favorit, o poveste de cartier

864
Cinema Favorit

Cinema Favorit… Azi, cand vrei sa vezi un film, cauti pe net sau iti invitii amicii la mall. Numele meu e Eta si am apucat vremea cinematografului de cartier. Inchis publicului de aproape 20 de ani, aproape daramat, Favorit, cinematograful adolescentei mele, are sansa sa redevina ceea ce era, si mai mult decat atat. Si asta, gratie prietenilor mei entuziasti din cartierul bucurestean Drumul Taberei. 

Loc de chiul si sala de festivitati

De Cinema Favorit ma leaga toate amintirile din generala si din liceu. Cand chiuleam de la ore, fugeam la strand sau la Favorit, ca sa-mi revad eroul preferat din „Hero At Large” (jur ca am vazut filmul asta de vreo zece ori, cred ca la noi a rulat sub numele de „Captain Avenger”). La Favorit am stat la coada, de la 6 dimineata, la cozile interminabile pentru un bilet Razboiul Stelelor – o nebunie pe vremea aia!

Tot la Cinema Favorit se tineau serbarile de sfarsit de an sau balurile bobocilor. Odata am mers cu clasa in practica, aşa cum se facea pe-atunci – si, drept recompensa, profii ne-au dus la cinema, la o productie romaneasca.

Unii au strambat din nas, altii s-au fofilat cumva si s-au pierdut pe traseu. Noi, cei ramasi in sala, am urmarit initial plictisiti, apoi tot mai captivati pelicula „Concurs”, regizata de Dan Pita. Un film incomod, de o frumusete dincolo de cuvinte, care reda, prin imagini puternice, absurditatea si ipocrizia vremurilor pe care le traiam. Pentru mine, filmul ala a fost o revelatie: in fine, cineva indraznea sa spuna adevarul!

Cinema Favorit: cum am descoperit GIF

Dupa revolutie, Favoritul a mai functionat cativa ani, apoi a fost inchis. Oamenii din cartier nu mai veneau la cinema, se duceau la mall. Treceau zilnic pe langa cladirea tot mai cocarjata, fara sa mai bage in seama geamurile sparte, baltoacele si gunoaiele din foaier, crapaturile mari din tavan.

Fara sa le mai pese ca in incaperi se aciuisera sobolanii. In sala de proiectie, homelesii faceau focuri mari, ca sa se incalzeasca iarna. Intr-o zi, o amica m-a intrebat daca nu vreau sa cunosc niste persoane care vor sa transforme Favoritul in centru cultural. Sceptica, m-am dus totusi la intalnire. Bai frate, oamenii aia stiau despre ce vorbeau! Aveau un plan, isi imparteau sarcini – tu te duci la sedinta de consiliu local, tu monitorizezi site-ul primariei, tu imparti fluturasi – , si erau foarte convinsi ca vor duce lucrurile la bun sfarsit. Mi-am spus sa atarn un pic pe langa ei, si dupa aia imi vad de drum. Au trecut de-atunci 5 ani si am ramas membru activ in Grupul Initiativa Favorit – GIF, pentru prieteni.

Prietenii mei – adica, Friends

Marilena, cele doua Cornelii, Valeriu, Alexandra, Cristinica si Cristina, Andrei, Tudor, George, Laura mai recent – acestia sunt prietenii mei din grup. Mai sunt si altii, peste 600, care ne sprijina in demersurile noastre, chiar daca de la distanta.

Grupul Favorit s-a format in 2010, componenta sa s-a mai schimbat de-a lungul anilor, insa idealul a ramas acelasi. La inceput, prietenii mei nu stiau cum sa actioneze, cui sa se adreseze, ce sa faca pentru a schimba situatia de la Cinema Favorit. Ne-au ajutat, in mod decisiv, cei de la CeRe (Centrul de Resurse pentru Participare Publica): ei ne-au invatat cum sa ne organizam. Ii purtam si acum o recunostinta fara margini lui Paul Cromwell, organizator comunitar din SUA, care ne-a invatat ca primul pas, inainte de a dialoga cu altii, este sa invatam sa dialogam intre noi. Iar cu draga noastra Cristina Tataru, primul nostru organizator comunitar, ne tinem si acum aproape, chiar daca ea nu mai activeaza in domeniu.

Si indiferenta, si bunavointa

N-am sa te plictisesc cu detalii despre demersurile pe care GIF le-a facut, de la infiintare pana acum, pentru a pune Centrul Cultural Favorit pe agenda autoritatilor. N-am sa-ti enumar nici numarul petitiilor, nici cel al audientelor, nici eforturile pe care le-am facut pentru a organiza evenimente cu oamenii din cartier, pentru a le cere si lor parerea despre tot ceea ce urma sa se intample la Cinema Favorit. Atat am sa-ti spun: ca a fost greu, foarte greu. Fiindca cladirea cinematografului nu se afla in patrimoniul primariei locale, cea care putea sa investeasca in transformarea ei, ci in cel al unei regii autonome aflate in subordinea Ministerului Culturii.

Si ca au fost necesari ani buni si nenumarate presiuni din partea noastra, pana ce biata si tot mai ruinata cladire sa poata ajunge in zestrea Primariei Capitalei si sa poata fi gestionata de Primaria sectorului 6.

Si sa stii ca am intalnit si indiferenta, si obtuzitate, dar si bunavointa din partea oficialilor cu care am avut de-a face. De asta merita intotdeauna sa incerci cand ai un proiect care iti poate face viata mai buna.

Deci, ce se alege de cinema Favorit?

Bun, vei intreba, ce s-a intamplat totusi cu cinema Favorit? Primaria sectorului 6 a organizat anul acesta o licitatie pentru alegerea constructorului care va pune în practica proiectul noului Centru Cultural. Care centru va fi dotat cu de toate, de la o sala de spectacole cu sistem performant de sonorizare de 800 de locuri (unde va putea concerta si Andra, fara indoiala :)), la biblioteca si ateliere pentru mici si mari.

Cand vor incepe lucrarile? Cel mai probabil, la anul. Cand se va inaugura cladirea? Cel mai probabil, peste 3 ani. Cine va avea acces in Centrul Favorit? Si eu, si tu, si noi, si voi. Daca vrei sa afli mai multe despre proiectul Favorit, vezi pagina noastra de facebook Initiativa Favorit. Daca vrei sa ni te alaturi, lasa-ne un mesaj. Cand Favorit va fi gata, te invitam la inaugurare!

Cum arata acum Cinema Favorit (stanga) si cum ne dorim sa arate pe viitor (dreapta)

Daca ti-a placut articolul despre povestea Cinematografului Favorit, poti sa citesti si materialul cu Mirela Retegan si discutia ei de suflet cu parintii.

Foto: Grupul Initiativa Favorit

Comentarii