Ce cariere prefera tinerele romance. Un top facut in luna octombrie!

94
Ce cariere prefera tinerele romance si ce considera mai important: salariul sau sa le placa ceea ce fac?

Noua generatie de tinere, aflate in plin proces de studiu, stie din vreme spre ce profesie sa se indrepte. Asa cum s-a intamplat si in cazul generatiilor anterioare, sase din zece tinere merg pe experienta de viata a parintilor cand isi aleg activitatea profesonala. Ce surprize ne ofera studiul care a scos la iveala ce cariere prefera tinerele romance aflati in acest articol!

Studiul realizat de L’Oréal Romania, mai precis de Reveal Marketing Research, a avut ca perioada de desfasurare luna octombrie. La acest proiect au participat 406 tinere, cu varsta cuprinsa intre 14-19 ani, care au completat un chestionar standardizat. Rezultatele acestui studiu, care arata ce cariere prefera tinerele romance, vor fi prezentate si dezbatute in cadrul Galei de incheiere a programului de burse private L’Oréal – UNESCO pentru femeile de stiinta, din 14 noiembrie, in Bucuresti.

Potrivit datelor din cercetare, cele mai multe tinere romance stiu deja ce cariera isi doresc sa urmeze. Astfel, doua din zece au ca optiune o profesie in stiinta, dar dintre acestea doar 1,5% sunt chiar interesate sa lucreze in cercetare stiintifica.

Majoritatea fetelor, influentate in primul rand de parinti, apoi de profesori, persoane apropiate sau publice, ia in calcul o cariera in Medicina si Economie. De asemenea, noua generatie de tinere se gandeste sa activeze in Psihologie, Sociologie sau Comunicare, Marketing si Studii Politice.

Ce cariere prefera tinerele romance si cum si le aleg

Din studiul efectuat luna trecuta, 87% dintre tinerele intervievate (14-19 ani, mediu urban) au spus ca s-au gandit deja la o cariera pe care vor sa o urmeze. Nu mai putin de 70,6%, in special tinerele de 18-19 ani, sunt pleasure seekers, adica vor sa lucreze intr-un domeniu care le face placere. Cand isi aleg meseriile pe care vor sa le practice, 38,9% dintre tinere spun ca prefera o profesie care simt ca li se potriveste. Daca acestea doua sunt indeplinite, se ia in considerare si pachetul salarial, respectiv 28,1% iau in calcul beneficiile salariale.

Tinerele din Romania sunt influentate de parinti in proportie de 63% in alegerea unei profesii, dar si de persoanele apropiate, profesorii si persoanele publice pe care le admira.

In multe cazuri, informatiile despre profesie, in general, sunt culese de pe site-urile oficiale si paginile de Facebook ale facultatilor (60,1%).

Topul profesiilor cautate de tinerele din Romania

Pe primele pozitii in topul profesiilor se afla medicina, cu 16%, studiile economice, cu 13,7%. Acestea sunt urmate, la diferente mici, de trei domenii plasate pe pozitii apropiate: Politie, Armata sau Jandarmerie (10,7%), Psihologie, Sociologie (10,5%) si Informatica, Cibernetica (10%). Raspunsul fetelor participante la studiu a venit spontan cand a fost vorba despre aceste domenii. Cand a fost vorba sa se gandeasca si la alte optiuni, tinerele au vorbit despre profesii in Psihologie, Sociologie (39,9%), Comunicare, Marketing, Studii Politice (36,8%) si Arta – 32,8% (fotografie, pictura, sculptura).

Daca ti-a placut acest articol, afla si cat de mult o apreciaza Catalin pe Andra si ce i-a marturisit in direct.

Foto: Guliver

Comentarii