Cat de des se face detartrajul. Care sunt indicatiile medicului stomatolog

187
Cat des des se face detartrajul

O dantura sanatoasa este curata, fara tartru si placa bacteriana. Se poate obtine foarte usor, cu ajutorul unei proceduri simple si deloc costisitoare – detartrajul. Specialistul ne spune cat de des se face detartrajul, dar si ce nu trebuie sa faca pacientul ulterior.  

Detartrajul trebuie realizat periodic pentru a nu permite tartrului sa se instaleze la baza dintilor si sa impinga gingia spre radacina, cu riscul aparitiei paradontozei, asa cum este cunoscuta boala parodontala. Am vorbit cu medicul stomatolog Bilal Takouzli despre ce inseamna acest tratament, cat de des se face detartrajul si cui ii este indicat.

Detartrajul se poate realiza manual sau ultrasonic

Detartrajul poate fi de doua tipuri: ultrasonic sau manual. Cel ultrasonic este metoda moderna si presupune indepartarea tartrului de pe dinti cu ajutorul ultrasunetelor. Acestea disloca depunerile de piatra supragingivale si subgingivale, iar dintii raman curati si, foarte important, smaltul nu este afectat. „Aceasta metoda este mai putin dureroasa si mai usor de suportat de catre pacienti, insa eu recomand ca detartrajul ultrasonic sa fie completat cu cel manual. Acesta se realizeaza cu chiurete speciale si poate indeparta si resturile de piatra din zona subgingivala, acolo unde ultrasunetele nu ajung atat de bine“, explica medicul Bilal Takouzli, de la Clinica de Stomatologie „ABC Eurodent“ din Bucuresti.

Situatii cand procedura nu este indicata

In principiu, procedura este recomandata oricarui pacient, dar exista si cateva exceptii. Persoanele care au sangerari foarte mari ale gingiilor trebuie sa anunte inainte stomatologul, iar acesta decide daca poate face detartrajul si care sunt riscurile. „De asemenea, nici pacientii cu leucemie sau cei care au un numar scazut de trombocite, al caror sange nu se coaguleaza, nu pot beneficia de acest tratament“, spune specialistul.

Cat de des se face detartrajul

Una dintre intrebarile pe care si le pun deseori pacientii inainte de a ajunge in cabinetul stomatologic este si cat de des se face detartrajul. Doctorul stomatolog spune ca in mod normal procedura se face o data la 6 luni. Exista si persoane care au nevoie de curatarea profesionala a dintilor mai repede, mai exact o data la 3 luni. Acestia au depuneri foarte mari de tartru pe dinti din cauza salivei bogat mineralizate. In combinatie cu o igiena orala defectuoasa se formeaza tartrul. „Daca periajul este realizat corect, conform indicatiilor medicului stomatolog, de cel putin doua ori pe zi, daca pacientul foloseste ata dentara si apa de gura, detartrajul si periajul profesional se pot face si la distanta de un an“, adauga medicul stomatolog.

Ce trebuie sa faca pacientul dupa procedura

Dupa realizarea detartrajului si a periajului profesional, pacientul trebuie sa incerce sa isi pastreze cat mai mult timp igiena buna a dintilor. In urma procedurii, isi va simti dintii mult mai curati, ba chiar va parea ca are spatii intre dinti, datorate disparitiei tartrului care impinge gingia spre radacina lor. Pentru ca dintii sa ramana curati si sanatosi cat mai mult timp, este bine ca pacientul sa respecte regulile de periaj, sa foloseasca apa de gura si ata dentara si, daca medicul recomanda, sa utilizeze dusul bucal.

Descopera mai multe despre aparatele dentare discrete la copii: cand se indica si ce presupune purtarea lor.

Foto: Guliver

Comentarii