Cascada Cailor – un loc desprins din povesti. Trebuie vizitat macar o data in viata!

299
cascada cailor

Iti faci planuri de calatorie prin Romania si nu stii ce loc minunat sa mai adaugi in albumul foto? Pune pe primul loc Cascada Cailor din Parcul National Muntii Rodnei, din apropiere de statiunea Borsa. Vei fi intampinata in aceasta zona de aer curat, privelisti minunate si energie pozitiva.

Despre Cascada Cailor se spune ca are cea mai inalta cadere de apa din tara, cu o inaltime de 80 m, repartizata pe mai multe trepte, cea mai inalta fiind de 18 m. Daca ai vazut pana acum multe cascade in calatoriile tale, vei declara la final ca aceasta este cea mai frumoasa dintre toate. Cascada se formeaza din apa care se aduna pe Muntele Cailor in urma topirii zapezilor si a caderii ploilor frecvente. Dupa ce apa se strange intr-un circ glaciar, aluneca pe versantul cel mai abrupt al muntelui Piatra Rea, ajunge peste Podul Cailor si se revarsa intr-un mod spectaculos.

Cascada Cailor – legenda

Nu poti sa mergi la Cascada Cailor fara sa citesti mai intai legenda acestui loc pitoresc. Iti vei da seama dupa aceea ca este invaluita zona intr-un farmec aparte, greu de descris in cuvinte.

Se spune ca numele acestei cascade provine de la o intamplare care s-a petrecut aici cu multi ani in urma. Localnicii obisnuiau sa isi tina pe pasunile din zona turmele de cai. Din pacate, din cand in cand, ursul isi alegea cate o prada din herghelie. Intr-o noapte intunecata, cand a inceput o furtuna mare, un urs a incoltit o turma de cai pe marginea platoului de unde se formeaza cascada. Speriate de fulgere, de tunete si de atacul surprinzator al ursului, animalele au alergat in toate directiile, multe dintre ele cazand in prapastie. De la acea intamplare nefericita, localnicii au decis sa numeasca acest loc Cascada Cailor. Mai mult de atat, acestia au mai botezat si alte zone din imprejurimi. Muntele se numeste Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor, iar paraul se numeste Izvorul Cailor.

Cum se ajunge la Cascada Cailor?

Trecem de la trista legenda care sta la baza numelui acestei cascade la traseele pe care le poti face pentru a ajunge in zona.

#cascadacailor #borsa #telescaun🚠☺️🌲 #maramures

A post shared by Ruscova-Maramures-Romania (@ruscova_valley_maramures) on

Pentru o localizare exacta, Cascada Cailor se afla la altitudinea de 1300 m, in apropierea Complexului Turistic Borsa, la aproximativ 3 km, in Rezervatia Piatra Rea. Accesul la cascada se face destul de usor si poti urma unul dintre cele doua trasee: fie pe jos, fie cu telescaunul. Daca vrei sa explorezi mai mult zona si alegi varianta per pedes, afla ca primul traseu incepe din Complexul Turistic Borsa si continua pe poteca de sub telescaun pana in Poiana Runcu Stiolului. De la baza telescaunului pana la Cascada Cailor poti ajunge in aproximativ doua ore. In schimba, daca nu ai antrenament, poti opta pentru a-l doilea traseu, adica sa urci cu telescaunul pana pe platou, apoi sa mai mergi pe jos inca 40 – 45 de minute prin padure. Cararea iese din padure dupa aceea si, in timp ce vei cobori pe coama muntelui, vei putea sa admiri Cascada Cailor in toata splendoarea ei.

Cascada Cailor: informatii generale despre calatorie

Acum ca ai notat pe harta calatoriilor si Cascada Cailor, nu uita sa mai treci in agenda si cateva informatii care iti vor prinde de minune. Mai intai, nu uita sa te pregatesti de acasa cu minimum de echipament montan – ghete si o pelerina de ploaie. Dupa aceea, tine cont de faptul ca ultima cursa a telescaunului se face la ora 17:00,  ceea ce ar trebui sa retii daca nu vrei sa faci drumul inapoi pe jos.

Un bilet la telescaun costa 30 de lei dus-intors pentru adulti si 15 lei pentru copii. Nu vei merge cu acesta mai mult de 20 de minute.

Cea mai buna perioada pentru o vizita la Cascada Cailor este primavara, cand se inregistreaza debitul cel mai mare de apa, pentru un efect spectaculos.

Cascada Cailor se afla numara printre cele mai frumoase locuri din Maramures, asa ca nu ar trebui sa le ratezi nici pe celelalte daca tot ai hotarat sa faci o calatorie in zona.

Foto: instagram.com/Guliver

Comentarii