Beneficiile imbratisarilor. Deschide-ti larg bratele si iubeste!

70
beneficiile imbratisarilor

Desi nu multi agreeaza ideea de a fi imbratisati, cu totii ne dorim sa ne simtim iubiti si in siguranta. In acest context, healthylifetricks.org a scris despre beneficiile imbratisarilor, care te vor convinge ca aceste gesturi au rol de medicament.

De ce este bine sa fim mai afectuosi cand cei din jurul nostru au nevoie de atentie? De ce nu este o idee buna sa adoptam o atitudine aspra si ferma cand este vorba despre cei dragi? Acestea sunt intrebari care isi gasesc raspuns in acest articol despre beneficiile imbratisarilor.

Contactul direct, gesturile tactile si imbratisarile incurajeaza apropierea intre oameni. Acestea duc la cresterea si eliminarea in corp a unui volum mai mare de oxitocina, hormonul fericirii. Oxitocina joaca un rol important in dezvoltarea personala si duce, in timp, la cresterea increderii de sine.

Imbratisarile au si rol terapeutic fizic, nu doar psihic, asa ca e bine sa imbratisezi cat mai des si sa te lasi imbratisata, cand e cazul. Vei vedea ca au efect instant, iti schimba starea de spirit si iti influenteaza pozitiv sanatatea.

Diminueaza stresul, atenueaza depresia si anxietatea

Cand imbratisezi, are loc o relaxare, o scadere a ritmului batailor inimii si a nivelului hormonilor stresului, cortizon si noradrenalina. Imbratisarile au efect calmant, deoarece oxitocina eliberata in corp da o stare de bine.

Un studiu realizat de Universitatea din Ohio sugereaza ca atunci cand animalele implicate in experimente au fost tratate cu un agent farmacologic ce inhiba oxitocina, au suferit o accentuare a comportamentului depresiv.

Imbunatatesc imunitatea si cresc toleranta la durere

In alt studiu, cercetatorii de la Universitatea Carnegie Mellon din SUA au analizat efectele sustinerii morale si a imbratisarilor asupra riscului de a contracta raceli. Cei care au simtit sustinere din partea celorlalti au prezentat un risc mai mic cu 32% de a suferi o afectiune respiratorie. In randul celor raciti, care au avut parte de imbratisari, simptomele bolii au fost mai putin severe.

Oxitocina eliberata in timpul imbratisarii poate imbunatati functiile sistemului imunitar si toleranta la durere. Alte cercetari au aratat ca oxitocina are efecte analgezice, ducand la o reducere a intensitatii durerii percepute cand participantii au fost supusi unor impulsuri generate de un laser infrarosu.

Beneficiile imbratisarilor: reduc tensiunea arteriala marita si previn inflamatiile

O cercetare a Universitatii Carolina de Nord a aratat ca femeile la premenopauza, care au fost imbratisate mai des de partenerii lor, au avut niveluri mai scazute ale tensiunii arteriale fata de cele care nu au beneficiat de acest „tratament”. Alte studii efectuate pe animale de laborator au scos la iveala ca oxitocina diminueaza inflamatia ca efect al accidentului vascular cerebral acut si al stopului cardiac.

Si barbatii, cand iubesc, simt nevoia sa imbratiseze mai mult. Iata cateva semne ca e indragostit de tine si nu vrea sa te piarda.

Foto: Guliver

Comentarii