Aparate dentare discrete pentru copii: cand se indica si ce presupune purtarea lor

98
Aparate dentare discrete pentru copii

O dantura sanatoasa a copilului nu este doar una fara carii. Dintii drepti si o muscatura corecta completeaza notiunea de sanatate. Sigur ca nu toata lumea are norocul sa se nasca cu dinti drepti, iar ponderea este net in defavoarea zambetelor de revista. Solutia insa este una la-ndemana – aparate dentare discrete pentru copii.

Variate in functie de nevoie, vizibilitate si chiar de viteza cu care se obtin rezultatele dorite, aparatele se adapteaza tuturor cazurilor si buzunarelor.

Cand se recomanda purtarea de aparate dentare discrete pentru copii, care sunt variantele pe care le are parintele, dar si ce indicatii trebuie respectate ulterior – la toate aceste intrebari raspunde medicul stomatolog Cristian Irimia de la ABC Eurodent.

Aparate dentare discrete pentru copii: cand se recomanda purtarea acestora

Atunci cand observam ca dintii copilului sunt inghesuiti sau exista spatii prea mari intre ei, este bine sa programam un control la medicul ortodont pentru ca aceste probleme duc in timp la afectarea estetica si functionala a dintilor. Daca cel mic are dintii strambi, pot sa apara disfunctionalitati in masticatie si chiar in vorbire. „Muscatura incorecta este o alta problema care necesita purtarea unui aparat dentar, insa acest lucru poate fi constatat doar dupa controlul ortodontic“, spune doctorul Cristian Irimia.

Cat timp este indicata purtarea lui

Un aparat dentar poate fi purtat de la unu pana la trei ani dar, de cele mai multe ori, sunt necesari aproximativ doi ani pentru remedierea problemei. Ulterior, se recomanda purtarea unor contentii, timp de cel putin 6 luni, pentru stabilizarea dintilor in pozitia obtinuta cu ajutorul aparatului. Acest lucru este necesar pentru ca osul nu este inca adaptat in aceasta pozitie. Contentia poate sa fie fixa, atunci cand dintii sunt legati intre ei cu niste ligaturi, sau mobila, respectiv gutiera.

Aparate dentare discrete pentru copii: ce variante are parintele

„In functie de problemele pe care le are si de varsta copilului, aparatele dentare pot fi mobile sau fixe. Evident, daca vorbim despre dentitia temporara, se recomanda aparatul mobil, iar cand dintii sunt definitivi, trecem la aparate fixe, in functie si de situatia clinica a pacientului“, adauga medicul stomatolog. Aparate dentare discrete pentru copii? Acestea pot fi metalice, ceramice, din safir, invizibile sau linguale (se pozitioneaza pe spatele dintilor).

Cele mai cautate, in ultima perioada, sunt cele din safir, ai caror bracketi sunt putin vizibili, astfel incat aspectul este unul placut. Solicitari sunt si pentru cele total invizibile. Acesta costa mai mult decat aparatele uzuale pentru ca sunt reprezentate de o serie de gutiere, total transparente. Fiecare se poarta in jur de doua saptamani si poate fi scoasa in timpul mesei, astfel ca nu necesita grija la alimentatie, ca in cazul celorlalte aparate. Bine de stiut este ca acest tip de aparat nu poate fi aplicat in cazurile dificile.

Care sunt indicatiile pe care copilul trebuie sa le respecte

Foarte importanta este igiena dentara impecabila pe toata durata purtarii aparatului dentar, cat si dupa aceea. „Se recomanda periute de dinti speciale, iar medicul va indica exact miscarile care trebuie realizate pentru ca periajul sa fie corect. Acest pas este foarte important pentru ca, daca dintii nu sunt curatati bine dupa fiecare masa, pot aparea carii in jurul bracketilor. De asemenea, pacientul trebuie sa vina frecvent la control, acesta fiind stabilit de catre ortodont, in functie si de tipul de aparat dentar“, explica medicul stomatolog.

Descopera mai multe despre albirea dintilor: este sau nu periculos procedeul? Afla ce spun specialistii!

Foto: Guliver

Comentarii