Recomandarile medicului de familie: analizele pe care sa le faci anual

295
Analizele pe care sa le faci anual

Vizita la medic trebuie facuta nu doar in situatii de boala, ci si pentru a putea sa prevenim multe dintre problemele de sanatate. Descopera in randurile de mai jos care sunt analizele pe care sa le faci anual.

Bine de stiut este ca cele mai multe dintre controalele medicale periodice sunt asigurate de medicul de familie. Iar acestea se numara printre printre cele mai la-ndemana metode prin care putem sa evitam multe dintre problemele de sanatate.

„Este bine ca periodic sa ne facem o idee asupra starii noastre de sanatate, iar acest lucru incepe printr-o vizita la medicul de familie care, dupa un examen general, ne va indica un set de analize de sange, uzuale, cu scopul de a releva in mare starea de sanatate a pacientului, si acolo unde este cazul si un consult de specialitate in functie de problema constatata“, explica dr. Ramona Elena Andronache, medic specialist medicina de familie, tehnician nutritionist, Consilier Metabolic Balance.

Analizele pe care sa le faci anual: glicemia si hemoleucograma

Lista de analize pe care sa le faci anual si care pot se pot efectua cu recomandare de la medicul de familie cuprinde hemoleucograma, glicemia, colesterolul, examenul de urina, dar si electrocardiograma. „Dupa varsta de 40 de ani, pot aparea diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si ateroscleroza. De aceea, medicul indica analize pe care sa le faci anual si care sa depisteze astfel de afectiuni in stadii incipiente. Printre analizele pe care sa le faci anual se numara in cazul femeilor si testul Babes Papanicolau, ecografia de san, respectiv mamografia dupa varsta de 50 de ani“, spune doctorul Ramona Elena Andronache.

Mai multe investigatii sunt indicate dupa 60 de ani

Dupa 60 de ani, spectrul de analize pe care sa le faci anual devine mai mare. Mai exact, se adauga acidul uric, creatinina, ionograma, probele respiratorii, ecografia abdominala, audiometria, colonoscopia si osteodensitometria. „Este important sa putem depista eventualele probleme de sanatate cat mai precoce posibil. Iar asta deoarece in unele boli, cum ar fi cancerul, sansele de vindecare sau de supravietuire sunt cu atat mai mari cu cat boala este tratata timpuriu. Spre exemplu, rata de supravietuire de peste 5 ani a femeilor cu cancer de col uterin a fost de 99% la cele descoperite in stadiul 0 si sub 20% la cele descoperite in stadiul IV“, explica medicul de familie.

De pe lista de analize pe care sa le faci anual nu lipseste nici antigenul specific prostatic (PSA), care este cel mai util test pentru descoperirea cancerului de prostata. De asemenea, barbatilor le este recomandat dupa varsta de 45 de ani si consultul anual urologic. In cazul istoricului familial de cancer colorectal, investigatiile trebuie completate de colonoscopie, la fel ca in cazul unei banale boli hemoroidale. Iar persoanele cu unul sau ambii parinti diabetici trebuie sa-si masoare anual valoarea glicemiei cu scopul de a depista boala in stadiul incipient“, adauga doctorul de familie Ramona Elena Andronache.

Acum, ca ai descoperit lista de analize pe care sa le faci anual, poti sa mai citesti si despre alimentatia corecta in sarcina – ce sa mananci si ce sa eviti.

Foto: Guliver

Comentarii