Urechi infundate? Iata cateva reguli pentru o igiena corecta!

241

Apa marii sau cea de la piscina iti infunda urechiile si apoi esti tentata sa folosesti betisoare speciale pentru a te curata? Indicat ar fi sa eviti metoda pentru ca, de cele mai multe ori, se poate intampla ca betisorul sa-ti loveasca timpanul, o membrana foarte usor de perforat. Iata cateva reguli pentru o igiena corecta!

Igiena incorecta a urechilor poate afecta auzul. Medicii orelisti atentioneaza ca betisoarele pentru urechi pot, in anumite conditii, deteriora timpanul (foloseste-le, in cel mai bun caz, pentru curatarea urechii externe). Si daca ai avut otita acuta trebuie sa ai grija. Auzul tot mai slab, tiuitul in urechi, durerile tranzitorii si secretiile purulente sunt semne ca urechea interna inca nu s-a vindecat complet.

Cum afli daca otita ti-a atins timpanul? Auzi un fasait cand iti sufli nasul sau, atunci cand faci baie, apa din urechi ajunge in cavitatea bucala. Daca timpanul este mai putin perforat, nu ai nevoie de operatie. Membrana se poate trata cu ajutorul medicamentelor.

Mergi din timp la medic

Daca timpanul nu se vindeca in intregime, otita recidiveaza. Urechea se poate reinfecta daca stai in curent sau daca-ti intra apa in urechi. In mod normal, perforatiile mici se vindeca total cu ajutorul tratamentului, insa exista cazuri cand leziunea risca sa devina in sine o afectiune. Cu toate acestea, nu te ingrijora!

Timpanoplastia este interventia chirurgicala care-ti poate reface complet timpanul.De obicei,cadrele medicale recomanda aceasta interventie dupa ce pacientul a fost supus unor serii de investigatii amanuntite. Scopul lor e de a arata ca pacientul nu sufera de deviatie de sept sau alte probleme din sfera ORL, fapt care ar putea sa strice din nou integritatea timpanului.

Sfat: Nu te alarma! Medicul este cel mai in masura sa-ti spuna cat de afectat e timpanul si de ce tratament ai nevoie.

Ce investigatii sunt indicate?

Timpanograma este o investigatie prin care se masoara volumul de aer din spatele timpanului, miscarile timpanului in timpul preluarii sunetelor din aer si rigiditatea lui. Cu ajutorul graficelor (se clasifica in cateva tipuri), medicul iti poate pune diagnosticul.

Cateva reguli de igiena

Pentru timpane sanatoase, trebuie sa respecti cateva reguli de igiena. E bine sa stii ca cerumenul (ceara din urechi produsa de niste glande mici situate in peretele canalului auditiv) are rolul, ca orice secretie,de a curata.

Asadar… Curata-ti urechile cu ajutorul unui prosop umed si nu insera niciodata obiecte ascutite. Atentie la igiena in exces! Duce la iritatii grave.

Nu incerca sa-ti scoti cu betisoare de urechi dopurile de cerumen – risti sa-ti lezezi urechea interna si timpanul. Poti folosi in schimb spray-uri cu tub (se gasesc in farmacii si contin apa salina) pentru directionarea lichidului purificator in interiorul urechii.

Medicii orelisti recomanda evitarea castilor pentru muzica de tip in-ear (cele care se insereaza in canalul auditiv). Motivul? Frecventele inalte ale muzicii pot afecta membrana timpanului si favorizeaza acumularea de cerumen.

Pavilionul urechii se spala cu buricul degetului, nu cu unghia. Daca ti-a intrat apa in ureche, lasa capul intr-o parte si apa se va scurge usor.

Comentarii