Trucuri de revigorare a plantelor pe timp de canicula

48

Plantele tale de pe veranda sau de pe balcon sufera din cauza temperaturilor crescute? Revigoreaza-le cum se cuvine si vor inflori din nou! Iata cele mai bune sfaturi pentru mentinerea lor in perioadele caniculare.

Cum trebuie sa le uzi

Vara, plantele trebuie udate de doua ori pe zi, de preferat dimineata (in jurul orei 7.00) si seara (dupa ora 22.00). Daca le uzi mai tarziu de ora 9.00, risti ca ele sa ramana uscate deoarece pamantul se incalzeste foarte tare si apa se evapora inainte ca planta s-o absoarba in radacini. De asemenea, uda plantele cu apa la temperatura camerei. Daca e prea rece, poti sa le provoci un soc termic.

Pamantul trebuie sa retina umiditatea
shutterstock_270149396
Daca lasi plantele in substratul in care le-ai cumparat, risti sa le pierzi dupa un timp. Motivul? Solul provizoriu in care sunt plantate nu retine destula apa. De aceea, e bine sa muti planta imediat dupa ce ai cumparat-o intr-un vas mai spatios,cu pamant special pentru plante de apartament (il poti lua de la florari sau din marile magazine). Daca ai drum la munte, poti lua pamant de acolo, e la fel de bun.

Foloseste solutii mineralizante

In sezonul cald, e bine sa nu intrerupi fertilizarea plantelor din ghiveci (mai ales la cele exotice). Frecventa administrarii substantelor remineralizante si cantitatea depind de la o specie la alta (citeste eticheta pentru aceste instruc­tiuni). Rolul fertilizarii este de a prelungi perioada de inflorire si de a mari rezistenta frunzelor si a tijelor pe canicula.

Pulverizatorul le hidrateaza frunzele
shutterstock_673976983

Unele plante suporta mai bine caldura daca le uzi suplimentar,de preferat dimineata si seara,cu pulverizatorul. Totodata, praful de pe frunze e indepartat,fapt ce ajuta planta sa „respire“ mai bine si sa absoarba din aer umiditatea necesara. Dar ai grija ca apa sa nu fie foarte rece (poate ofili plantele)! Daca vrei ca efectul de umezire sa se mentina mai mult timp, scufunda timp de 3-4 minute ghiveciul de lut in apa (fara a uda pamantul). Vasul se va imbiba cu apa si planta iti va putea pastra umiditatea mai mult timp. Atentie! Plantele cu frunze pufoase, de pilda violeta de Parma, nu tolereaza stropii de apa pe tije si pe frunze (macereaza frunzele). Asadar, pune-le apa doar in farfuria ghiveciului.
shutterstock_409763107

Pentru veranda: opteaza pentru plante rezistente la canicula

Exista plante la ghiveci care nu‑si pierd vigoarea in zilele toride. De pilda, lavanda creste fara probleme in plin soare si in soluri aride, ca si Barba-imparatului (Lychnis coronaria), la fel de nepretentioasa. Are petalele roz, rosii sau albe si infloreste mult in iulie-august, in jardiniere spatioase. Daca iti plac clopoteii, atunci Penstemon te va incanta toata vara prin forma si diversitatea culorilor – rosu, roz, albastru, alb sau violet.
shutterstock_461664427

Comentarii