Mirela Retegan raspunde la 7 intrebari despre copii pentru o discutie de suflet cu parintii

185

Puternica, cu o energie pozitiva de neegalat, dornica de discutii despre familie si cresterea copiilor. Pe scurt, Mirela Retegan, fondatoarea Zurli, trupa de animatie si spectacole pentru copii si Antrenorul parintilor, programul care ii invata pe parinti despre importanta jocului in dezvoltarea copilului. Alaturi de ea, orice problema parentala are o explicatie si, mai cu seama, si o solutie, orice impas poate fi depasit atunci cand oferi neconditionat dragoste, rabdare si intelegere. Dar ce se intampla cand echilibrul nu exista, cand parintii nu petrec suficient timp cu micutii? Pierd cei mai frumosi ani… Mirela Retegan ne marturiseste care sunt riscurile unei astfel de relatii.

Sunt Mirela Retegan si antrenez parintii pentru joaca, fiindca joaca e limbajul iubirii dintre parinti si copii.

Mirela Retegan, alaturi de fiica sa, Maya Sorian
Mirela Retegan, alaturi de fiica sa, Maya Sorian
Gasca Zurli
Gasca Zurli

De unde ar trebui sa invatam corect ABC-ul relationarii cu ceilalti? Ne-ar ajuta foarte mult daca de mici am fi invatati la scoala cum sa gestionam emotiile negative de care, cu greu mai scapam, atunci cand suntem deja adulti.

Cred ca invatamantului romanesc ii lipsesc povestile. Invatatorii si profesorii nu ai au timp sa prezinte situatii de viata elevilor pentru ca sunt mult prea preocupati cu partea teoretica. Aici este blocajul, de aici pornesc dezechilibrele. Fiind mult prea preocupati cu programa, profesorii nu mai au timp sa fie simpatici si interesanti, spunand povesti frumoase elevilor. Totodata, cred ca relationarea nu se invata din manuale. Un copil invata mai mult din felul in care parintii relationeaza, din timpul petrecut impreuna si din felul in care acestia isi acorda unanim respectul cuvenit. Trebuie sa spun ca, cei sapte ani de acasa ai copilului conteaza enorm. In tot acest timp, parintii trebuie sa puna bazele educatiei atat in mintea, cat si in sufletul copilului. Doar ei pot face acest tip de sedimentare in evolutia copilului. Scoala doar completeaza si educatia primita in casa nu poate fi suplinita de invatamant. Mai vreau sa spun si ca, la nivel emotional, copii trebuie lasati sa-si manifeste orice tip de sentiment: furie, teama, surprindere, respingerere, nemultumire… Acest lucru ii va ajuta sa evolueze si sa inteleaga, pe viitor, cum sa-si dozeze emotiile pentru a nu-si face rau.

Suntem tentati sa punem din ce in ce mai multe reguli si restrictii care dreseaza copilul mai mult decat sa-l educe.

Cum ar trebui sa fie un parinte in contextul social actual? Totul este intr-o continua metamorfoza.

Copii trebuie sa afle de cat mai devreme ca parintii ii iubesc neconditionat, ca ei le vor fi alaturi orice s-ar intampla. In esenta, parintii nu ar trebui sa isi doreasca copii perfecti, ci copii fericiti. Acesta din urma ar trebui sa fie scopul: implinirea lor.
21149950_10207843148755140_1781554264347329268_n (1)De cand trebuie sa inceapa parintii sa se joace cu cei mici?

De cat mai devreme. Copiii sunt jucariile parintilor (zambeste). Joaca este limbajul iubirii dintre parinti si copii. Copilul cand se simte iubit, se simte in siguranta. Cu ei trebuie sa ne jucam tot timpul, e foarte important acest aspect. Copii nu trebuie sa creasca pe langa parinti, ci cu ei, jucandu-se si invatand lucrurile importante prin joaca. In acest fel, copilul va fi unul echilibrat, curajos si sincer.
20708134_10207737993006312_3536601759801599233_n

Sa numim o calitate care defineste meseria de parinte.

Iubirea. Atunci cand iubesti din toata inima: poti sa intelegi orice, poti sa ai rabdare pentru orice, poti sa ii dai celuilalt libertatea cuvenita… Atunci cand iubesti cu adevarat nu-l faci vinovat pe cel de langa tine de nemultumirile tale, ai grija sa-l ajuti, sa-l sustii, sa-i dai incredere si sa fii farul acela care-l va ajuta sa revina la tine pe orice ape ar naviga.

Parintii ar trebui sa stie ca in spatele unui copil lumina se afla un parinte soare. Un copil fericit, este un copil care traieste alaturi de parinti fericiti.

Cum intri pe sub pielea unui copil care tot timpul spune „nu”?

Copilul nu trebuie dezobisnuit sa spuna „nu”. Din experienta mea, multi adulti nu au curajul sa spuna „nu” pentru ca de mici au fost obligati sa fie draguti, sa joace un rol… Important este sa descoperim universul copilului nostru, sa aflam ce ii place, astfel incat sa facem echipa cu acesta, sa existe cat mai multa comunicare. Cu prietenie si cu rabdare, un parinte poate sa inteleaga cand acel „nu” este un „nu” categoric sau este un „nu”, de timpul „te rog mai insista”. E in mana parintelui sa-si cunoasca copilul atat de bine incat sa stie daca este un „nu” categoric sau un „nu” , „te rog mai insista si arata-mi ca ma iubesti”.

Cum ii invatam pe cei mici sa fie generosi? 

Fiind un exemplu pentru ei. Un parinte atent la oamenii din jur, darnic, optimst va avea la randul lui un copil cu aceleasi calitati. Totul tine de rabdarea ta, la un moment dat, sa invete singur sa fie generos, intr-o prima faza nu-l poti obliga sa faca asta. Trebuie sa ai incredere ca, in timp, va veni de la el. Ne dorim foarte multe lucruri de la ei, foarte repede, foarte devreme, n-avem rabdare ca ei sa se „coaca”.
18556743_10207177119424823_8903903990237722280_o

Exista o tendinta actuala care enunta faptul ca parintii nu mai au rabdare pentru ca nu mai au timp de copii lor. Cat e adevar si cat e fals in ceea ce spun?

Vremurile pe care le traim astazi sunt foarte diferite fata de cele ale copilariei parintilor nostri. Eu cred ca nu suporta comparatie felul in care am fost crescuti noi, cu felul in care se cresc copiii de astazi. Orice comparatie ar fi nedreapta. Sunt cu totul alte date sociale si noi avem acces la foarte multe informarii. Viata noastra acum este una foarte diferita, desi mult mai haotica, este mai usora decat cea a parintilor nostri. Ei trebuiai sa-si castige painea la propriu, noi astazi ne luptam sa ne castigam linistea. Si atunci fireste ca exista o lupta directa cu timpul, dar acesta trebuie intotdeauna planificat si rezervat pentru copilul nostru.
21414772_1775613775801808_5372002288446713074_o

Comentarii