Sfatul specialistului – Cum detectezi alunitele suspecte si ce investigatii ar trebui sa faci?

26 May 2017 // Categoria: /

E adevarat! Vara inca nu si-a intrat total in drepturi, dar inainte de a pleca in concediu  pe plajele insorite la care ai visat atat, e indicat sa ai grija de pielea ta. Mai ales daca te stii cu multe alunite. Da, in cazul in care ai ceva dubii asupra aspectului lor, atunci e bine sa mergi la un consult de specialitate. Poti cere medicului mai multe informatii despre dermatoscopie, o investigatie rapida si neinvaziva de diagnosticare a leziunilor pigmentare ale pielii. Despre toate aceastea am stat de vorba cu medicul specialist in dermatovenerologie Dana Popoiu.

Ce presupune, ca investigatie de specialitate, dermatoscopia?

Cu ajutorul unei harti dermoscopice, medicul poate inregistra imagini dermoscopice ale alunitelor, in format electronic, acestea putand fi consultate la intervale regulate de timp pentru monitorizarea periodica.

Examenul dermatoscopic digital ajuta la  orientarea diagnosticului cancerelor cutanate, in mod particular diagnosticul melanomului malign si diferentierea melanomului malign de alunitele obisnuite. Acest lucru face posibila depistarea precoce a melanomului malign si intr-un stadiu curabil.

Harta dermatoscopica digitala se realizeaza cu aparatura de ultima generatie. Durata acestei proceduri variaza intre o jumatate de ora si o ora in functie de numarul leziunilor. Datele vor fi stocate si apoi comparate la examenul urmator, pentru a se determina aparitia unor noi leziuni sau modificarea celor deja existente.

Daca totusi, o alunita este suspecta, ce alta analiza ar trebui efectuata?

Examinarea dermatoscopica nu ofera ceritudine in diagnostic, acesta fiind pus in urma examenului histopatologic (dupa biopsie si analiza la microscop a leziunii respective). Totusi, pentru a nu exciza inutil o alunita, dermatoscopia ajuta la stabilirea deciziei corecte in acest sens: alunita poate fi pastrata, scoasa, sau urmatita ca evolutie pe termen scurt.

Care sunt avantajele dermatoscopiei?

Aceasta metoda este una neinvaziva relativ usor de efectuat, care nu necesita o pregatire suplimentara din partea pacientului si care poate aduce un confort suplimentar mai ales pentru pacietii care au multe alunite pe piele.

Cu cat melanomul este depistat si tratat mai tarziu, cu atat riscul de metastazare este mai mare. In schimb, diagnosticul si tratamentul (excizia) melanomului in stadii incipiente inseamna vindecare completa.

Cand este indicata harta dermatoscopica?

Persoanele care au un risc mai mare de aparitie al cancerului cutanat trebuie sa faca un consult dermatoscopic o data sau de doua ori pe an, din acesta grupa facand parte:

 • Persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu parul blond si ochi albastrisi care prezinta numerosi pistrui sau pete solare
 • persoanele care se ard usor atunci cand stau la soare
 • persoanele care prezinta pe piele numeoase pete de culoare maronie sau neagra, de forma si dimensiui variate
 • cei care au sau au avut rude cu cancere cutanate
 • persoane care in mod obisnuit au stat la soare, care nu au folosit creme fotoprotectoare si care, in mod frecvent, au suferit arsuri solare.

De asemenea un control dermatoscopic este absolut necesar pentru orice leziune cutanata care:

 • a aparut recent
 • a crescut rapid in dimensiuni
 • s-a rupt accidental, este insotita de mancarime sau sangereaza
 • are un contur neregulat
 • culoarea nu este uniforma sau s-a modificat in ultimul timp
 • aspectul s-a schimbat rapid

Atentie, cresterea in dimensiuni, culoarea modificata sau neomogena,  sangerarea, marginile neregulate sunt caracterele unei leziuni cutanate suspecte care trebuie sa va aduca obligatoriu si cat de repede la dermatolog.

 

Lasa adresa de email aici si afla primul ce noutati mai pregateste Andra!
ULTIMELE ARTICOLE

Pe Facebook
ANDRA pe Instagram
LOAD MORE