Exista o injectie care poate stopa transpiratia excesiva? Cititorii intreaba, specialistul raspunde!

20

Transpiratia excesiva iti strica buna dispozitie cand ti-e lumea mai draga? Nu te ingrijora! Hiperhidroza poate fi ameliorata cu ajutorul injectiior cu toxina botulinica. Acestea se aplica la nivel local in zonele care transpira excesiv si dau rezultate intr-un timp relativ scurt, 1-2 saptamani.

Dr. Laurentiu Vladau
Dr. specialist dermatolog Laurentiu Vladau

“Folosita in estetica pentru tratamentul ridurilor dinamice de la nivelul fetei, in cazul hiperhidrozei toxina botulinica blocheaza acetilcolina, combustibilul glandelor sudoripare, iar rezultatul este o secretie mult redusa pe o perioada de pana la 6 luni. Tratamentul este recunoscut ca fiind cea mai eficienta metoda de a reduce semnificativ transpiratia excesiva si este aprobat de organizatiile de regularizare a tratamentelor si medicamentelor”, explica Dr. specialist dermatolog Laurentiu Vladau.

In ce consta procedura medicala de injectare a zonelor vizate?

Injectiile cu toxina botulinica se pot face in zona axilelor si constau in injectarea superficiala a substantei in mai multe puncte la nivelul lor, sistematic si in cantitati suficiente pentru a obtine un efect terapeutic.

“Toxina botulinica este extrasa sintetic din bacteria Clostridum botulinum. In cantitati mici ea va provoca o amortire temporara a muschilor injectati si din acest motiv este folosita in medicina pentru diverse afectiuni caractetizate prin spasm muscular sau hiperactivitate musculara. Incercarile de a injecta cantitati reduse pentru a diminua costul procedurilor duc la un efect mai slab si de mai mica durata”, completeaza domnul doctor Laurentiu Vladau, dermatolog.

Recuperarea este imediata dupa acest tip de tratament?

Injectiile nu sunt dureroase si nu implica intreruperea activitatilor usoare de zi cu zi. Medicul recomanda, totusi, evitarea efortului intens, alcoolul, dusurile fierbinti si medicamentele anticoagulante pentru 24 de ore.

“Efectul se instaleaza in 1-2 saptamani si dureaza intre 3 si 6 luni, cu variatii individuale in functie de intensitatea transpiratiei inainte de procedura, sex (efectul la barbati poate dura mai putin decat la femei), si factorii favorizanti care agraveaza transpiratia precum fumatul, obezitatea, anxietatea. In cazul in care injectiile sunt oprite dupa o perioada, transpiratia revine la normal, insa nu este accentuata ca urmare a tratamentelor anterioare cu toxina botulinica”, explica dr. specialist dermatolog Laurentiu Vladau.

Info: avantajele injectiilor cu toxina botulinica pentru transpiratia la nivelul axilelor sunt: eficienta, efect instalat rapid si previzibil, fara efecte adverse majore, iar dezavantajele constau in pretul relativ ridicat, nevoia de repetare a tratamentulul in medie de 2 ori pe an, usoara durere la injectare.

Comentarii