Din secretele lui Bachus. Descopera cateva reguli simple de pastrare a vinului in conditii optime!

31 May 2017 // Categoria:

Pentru ca stim ca ai deja acasa o minicolectie de vinuri, iata cateva metode simple de pastrare astfel incat gustul, consistenta si culoarea vinului sa-si mentina toate calitatile.

Inainte de toate, e bine sa facem si o mica paranteza :). Vinul e fara doar si poate o licoare deosebita cu un efect magic… Insa, doar consumat cu moderatie, vinul ramane pe vecie un prieten de nadejde. Asadar, serveste-l cu prietenii si cu familia oricand iti doresti, dar intotdeauna cu masura!

Probabil ca stiai deja. Pe masura ce vinul se-nvecheste devine tot mai bun. Dar nu oricum! La locuri racoroase, ferite de diferentele de temperatura si de lumina, in sticle inchise la culoare. Si inca ceva! Sticlele se aseaza orizontal, fara a fi miscate. Desigur, vei putea urma toate aceste sfaturi daca-ti rezervi un raft liber in camara sau in pivnita. Merita! Vei avea o minicolectie de vinuri, chiar la tine acasa!

Cum sa le depozitezi, mai exact…

In beci sau in camara iti sunt de mare ajutor rafturile pentru depozitarea sticlelor cu vin. Opteaza pentru cele din sarma (sunt mai usor de transportat daca veri sa-ti reorganizezi spatiul). Daca nu ai nici beci si nici camara, le poti tine in cutii de carton sau in lazi de lemn. Este bine sa eviti depozitarea sticlelor frigider deoarece vinul se tulbura de la vibrații, spun specialistii. In plus, deschiderile repetate ale frigiderului si implicit expunerea  lor la lumina vor invechi vinul mai repede de termen (fapt ce duce la alterarea gustului).
shutterstock_357282872

Iata cum se ordoneaza sticlele

Daca ti-ai cumparat un raft special pentru sticlele de vin este bine sa respecti urmatoarea ordine: vinurile spumante se aseaza pe etajera de jos, urmeaza sticlele cu vin alb si apoi, desupra, cele cu vin rosu. Motivul? Caldura se ridica, prin urmare orice sortiment de vin are nevoie de o anumita temperatura pentru a‑si pastra calitatile timp indelungat.

Cum servesti vinul rosu

Pentru a-i simti cu adevarat aroma, vinu rosu si cel proaspat trebuie servit la temperatura camerei (temperaturile scazute diminueaza gustul). Asa ca lasa-l cateva ore sa se “odihneasca” dupa ce l-ai scos din beci. Vinurile albe si dulci sunt mai aromate daca le bei reci.
shutterstock_249415567

Urmeaza aceste ponturi

Vinul de tara este mai bun daca, inainte de a deschide sticla ai grija sa nu-l tulburi. Iata de ce, pana il torni, e bine sa lasi sticla in picioare o zi (pentru decantare). Apoi ii desfaci incetisor dopul. Il torni int-un vas mai mare, de preferat intr-o carafa, si ai grija ca “drojdia” din vin sa nu se ridice. Lasi vinul sa “respire” cateva minute (in acest fel isi imbunatateste gustul) si apoi poti sa-l servesti.

shutterstock_491964739

Lasa adresa de email aici si afla primul ce noutati mai pregateste Andra!
ULTIMELE ARTICOLE

Pe Facebook

Reclama
ANDRA pe Instagram
LOAD MORE