Cum sa-i inveti pe cei mici sa fie responsabili si organizati

30

Orice parinte isi doreste sa aiba un copil ordonat, care sa-si faca temele la timp si care sa ofere, in egala masura, atentie si hobby-urilor pe care le practica cu prietenii. Pentru toate acestea, psihologii spun, ca e nevoie de o responsabilizare timpurie. Nu-ti fie frica de faptul ca a-l pune la treburile casnice inseamna ca-l exploatezi. Din contra, planuite cu masura, responsabilizarea este, cu adevarat, o forma de educatie eficienta. Mai mult, sarcinile care implica si o mica doza de dificultate ii sporesc increderea de sine si-l fac mai disciplinat.

Ofera-le exemple inspirate de personajele din desene animate

Pana la varsta de cinci ani, copiii nu percep vreo diferenta intre lumea reala si cea imaginara. De aceea, este foarte usor sa-l incurajezi cu exemple inspirate de personajele desenelor animate.

Il poti indemna sa-si stranga jucariile sau sa te ajute la aranjarea mesei (ii poti da in grija sortarea obiectelor rezistente, cum sunt tacamurile si recipientele de plastic) imaginandu-si ca are puteri de super erou. Vei vedea cat va fi de incantat! Mai mult, ii poti dezvolta creativitatea punandu-l sa decoreze masa dupa bunul plac (cu flori sau cu servetele colorate).

In acest fel, copilul tau va deveni cu siguranta mai ordonat si mai rabdator cu cei din jur. Dupa varsta de cinci ani, ii poti cere sa stearga praful, iar cu timpul ii poti cere ajutorul si la alte activitati mai complexe.

Gatiti impreuna

Pe masura ce creste, copilul poate primi mai multe responsabilitati. De pilda, dupa sase ani, poate sa dea cu matura in bucatarie sau sa-si spele farfuria din care a mancat si sa o puna la loc. Ai grija cu obiectele care se pot sparge si-l pot rani! Il mai poti obisnui cu pregatirea ghiozdanului pentru gradinita sau scoala. Iar la sfarsit de saptamana, puteti face impreuna ordine prin lucrurile din camera lui.

Poate merge sa faca mici cumparaturi

Daca locuiesti in apropierea unui magazin, de la opt anisori, poate merge sa faca mici cumparaturi. Daca-i ramane rest, i-l poti lasa drept recompensa. Te asigur ca va fi foarte incantat! Cu banii „castigati” isi va indeplini dorintele si asta il va bucura si mai mult. In timpul saptamanii, il poti ruga sa duca gunoiul, sa-si pregateasca singur micul dejun sau pachetelul pentru scoala.

Comentarii