Cum sa-l dezveti pe cel mic de limbajul neadecvat

28

De ceva timp, ai observat la copilul tau un limbaj neadecvat atunci cand se joaca sau atunci cand vorbeste cu tine? E momentul sa iei atitudine!

Atitudinea celor din jur il poate influenta puternic pe cel mic. De cele mai multe ori, copii sunt tentati sa reproduca pornirile nervoase si limbajul violent vazut in familie. Parintii sau fratii mai mari sunt cei care, nu de putine ori, nu tin cont de aceste porniri si folosesc in prezenta celor mici un limbaj neadecvat. De aceea, este bine ca adultii sa incerce sa evite conflictele in familie si limbajul licentios mai ales cand cei mici sunt de fata.

Daca cel mic foloseste cuvine precum „imbecil”, „prost” sau cuvinte cu tenta sexuala, explica-i pe un ton calm ca ele sunt un fel de „bau bau”. Nu-l judeca prea aspru din prima si nu folosi cuvine grele pentru a-i da corectia. Stabileste cateva regului si apoi pedepseste-l astfel incat sa inteleaga ca a gresit.

Evita discutiile „grele”

E adevarat! Nu e usor sa fii parinte, insa si atunci cand simti ca ti-ai pierdut rabdarea (cand cel mic a repetat vreo boacana) e bine sa-ti reamintesti ca esti un model de viata pentru el. Asadar, nu-l certa niciodata folosind un limbaj vulgar. Indicat ar fi sa discuti deschis cu acesta, aratandu-i calm unde a gresit.

De asemenea, nu rade pe seama lui daca spune prostii (daca cei din jurul lui se amuza pe seama limbajului, copilul se va simti incurajat sa spuna prostii, crezand ca nu face un lucru chiar atat de rau). Atitudinea pe care trebuie sa o aborteze un parinte trebuie sa fie intotdeuna serioasa, autoritara pentru a intelege ca astfel de comportamente nu ii sunt permise.

Ai grija la programele pe care le urmareste

Nu-l lasa pe cel mic sa se uite la televizor nesupravegheat. Va fi tentat sa vizioneze exact la acele filme sau emisiuni care nu-i sunt permise. Chiar si unele desene animate il pot determina pe micut sa aiba un comportament agitat. De asemena, nu-i permite accesul la un calculator deoarece internetul reprezinta un pericol major pentru acesta. Studiile arata ca in Romania aproximativ 4% dintre copii care au utilizat internetul, au accesat site-uri inadecvate sau au intrat in legatura cu persoane potential periculoase.

Comentarii