Cat de important este detartrajul dentar pentru sanatatea orala? Tu intrebi, stomatologul raspunde!

17 July 2017 // Categoria:

Sanatatea orala depinde de mai multi factori: igiena si ingrijirea zilnica a dintilor, vizitele periodice la stomatolog, alimentatia si stilul de viata, mostenirea genetica. Fiecare factor are rolul lui important, insa vizitele la stomatolog si tratamentele de igienizare profesionale previn probleme dentare grave. Printre tratamentele de igienizare importante se regaseste si detartrajul dentar.  Dr. Razvan Boberis, medic stomatolog, iti explica beneficiile acestuia.

INFO: Detartrajul este o procedura care se realizeaza in cabinetul stomatologic si consta in curatarea profesionala a dintilor. Pentru a profita de beneficiile lui, sunt foarte importante calitatea detartrajului si frecventa acestuia.

De cate ori pe an este indicat detartrajul dentar?

Pentru o persoana care se spala corect pe dinti, nu are risc de parodontoza sau boli parodontale, are dinti aliniati, fara inghesuiri dentare si nu alte probleme stomatologice, un detartraj dentar o data pe an este suficient.

Daca exista boli parondontale,  este indicat ca detartrajul sa fie realizat o data la 3 luni, pentru a imbunatati temeinic igiena dentara. Trusa de igiena dentara a unei persoane care sufera de parodontoza trebuie sa contina periuta electrica, periuta care curata cu ultrasunete, dus bucal. Dupa o perioada de vizite regulate la dentist si respectarea regulilor de igiena, chiar si persoanele afectate de boli parodontale pot face o data la 6 luni un detartraj si sa fie cu dantura in siguranta.

Doar anumiti stomatologi pot face aceasta procedura dentara? Ce implica acesta?

Cel mai important lucru la un detartraj este ca acesta sa fie realizat profesionist. Instrumentarul trebuie sa fie de calitate, medicul sa patrunda in santul gingival, sa curete tartrul subgingival pe care nu-l vezi niciodata si care este singura cauza reala a parodontozei. Practic, minutiozitatea cu care se face detratrajul este cea care da mare importanta si valoare acestei proceduri. Un detartraj realizat superficial poate lasa loc aparitiei bolii parodontale, care evouleaza pe ascuns.

Care sunt riscurile?

Riscul unui detartraj realizat neprofesionist este parodontoza, care vine cu probleme dentare serioase, cu interventii chirurgicale, chiuretaje, aditii osoase. Alte riscuri pot fi:  carii de radacina, dezgolirea radacinilor, sangerarile gingivale, retractii gingivale.

Instrumentarul stomatologic este foarte important. In recomand pe cel din titan, placat cu aur. Aceste prezinta o rezistenta foarte buna. In acest fel, timpul de manopera scade. Pacientul sta mai putin pe scaun si la final se bucura de rezultate excelente.

Lasa adresa de email aici si afla primul ce noutati mai pregateste Andra!
ULTIMELE ARTICOLE

Pe Facebook

Reclama
ANDRA pe Instagram
LOAD MORE