Cand maternitatea te face sa-ti schimbi si meseria

21 December 2016 // Categoria:

Daca ati sunat vreodata la o companie telecom pentru a cere o informatie, exista sanse sa va fi raspuns Anca Droscariu. “Alo, buna ziua, numele meu este Anca, cu ce va pot ajuta?” – numai ca atunci i-ai fi zis ca ai probleme cu telefonul, iar acum, cand dai de ea, ii poti cere sa-ti faca tarte delicioase pentru petrecerea ta. Cum a ajuns insa de la call-center la cofetarie, de la angajat la antreprenoriat?

“Dupa ce l-am nascut pe Mihai, primul meu baiat, am inceput sa vad lucruri pe care atunci cand lucram in companie nu aveam ocazia sa le intalnesc. M-a uimit sa descopar cat de mult spatiu si timp exista dincolo de ‘seara’ si ‘weekend’. Cum e sa fac multe lucruri care imi plac. In primii doi ani ai lui Mihai am inceput sa petrec mai mult timp in bucatarie. Cred ca sunt cateva mame care se regasesc in povestea mea.”, marturiseste Anca.

Preocupata de mancarea sanatoasa pentru cei doi baieti ai ei, Anca a inceput sa experimenteze in bucatarie si astfel bucataria a devenit locul ei preferat din casa, locul in care putea face lucruri magice: adica dulciuri sanatoase care sa ii vrajeasca pe copii mai mult decat cele din comert.

“Scoala de cofetarie a fost primul pas mai serios spre a invata cum sa pregatesti dulciuri bune care sa arate si bine. Daca adultul cantareste mai usor raportul gust-aspect, pentru copii e esential ca o prajitura sa arate atragator. “

Dupa ce si-a insusit tehnica si invatat si cum sa foloseasca aparatura profesionala de bucatarie, Anca a ales migaleala, adica tartele mici. Sotul a sprijinit-o cand a decis sa transforma pasiunea in afacere. I-a si gustat tartele ca sa ii poata da sugestii. Anca a experimentat acasa multe variante si a ramas la Tarte Mici, asa cum ii si spune afacerii ei. Sarate sau dulci, tartele ei arata cochet si clientii spun ca sunt si foarte bune.

“Cele mai comandate sunt tartele cu ciocolata. Mai sunt tartele cu cafea. Cele cu fructe care sunt cerute des de parinti, pentru copii. Tartele cu vanilie sunt foarte apreciate, mai ales pentru ca au vanilie din pastai si nu din esenta. Am avut cateva comenzi de 1000 de tarte mici la evenimente cu mai mult sau mai putin de 300 de invitati.”

Pentru a putea face un produs profesionist, Anca a investit 5000 de euro in laboratorul ei: cuptoare, frigider, ustensile. Tot ea si singura ei angajata ambaleaza tartele in cutiute. Ca sa fie proaspete le prima ora, uneori munceste toata noaptea. “Lucrez si 14 ore pe zi cand e nevoie. Oboseala o simt dupa ce inchid cutia in care pun ultima tarta pregatita.”

 

Daca si pe tine te pasioneaza cofetaria si vrei sa faci din asta activitatea ta principala, iata sfaturile Ancai:

anca-droscariu-tarte-miciAs spune ca e bine sa se pregateasca cu gandul ca e o munca solicitanta, in mod constant. Dar si cu satisfactii mari daca iti place sa aduci bucurie celor din jur.

Sa aiba incredere ca daca are un produs bun, incercat si cu feedback primit, se vor gasi clienti pentru el.

Sa faca scoala de cofetarie chiar daca se simte deja stapan pe ceea ce face. Sunt intotdeauna lucruri noi de invatat, iar la scoala ai ocazia sa afli multe de la oameni cu experienta.

Sa se sfatuiasca cu un profesionist cu privire la achizitionarea echipamentelor.

E bine sa fii bun si nu perfect.

 

Ai facut ASE si ai lucrat in mediul corporatist. Ce faceai?

Am lucrat la Orange. Mi-am inceput activitatea la serviciul clienti. Am fost unul din oamenii care raspund atunci cand suni la Orange pentru orice :)) Am avut ocazia sa vorbesc la telefon cu mii de oameni. A urmat apoi o perioada in care m-am ocupat de contracte pe care Orange le incheia cu partenerii telecom. Au fost 4 ani frumosi in care am intalnit oameni pur si simplu minunati, cu care am si legat prietenii.

De ce te nu te-ai intors la serviciul tau dupa ce ai nascut?

Dupa ce l-am nascut pe Mihai, primul meu baiat, am inceput sa vad lucruri pe care atunci cand lucram in companie nu aveam ocazia sa le intalnesc. M-a uimit sa descopar cat de mult spatiu si timp exista dincolo de ‘seara’ si ‘weekend’. Cum e sa fac multe lucruri care imi plac. Am inceput sa cochetez tot mai tare cu ideea ca am nevoie sa gasesc acel ceva al meu – lucrul pe care vreau sa-l fac pe termen lung si in care ma regasesc.

In primii doi ani ai lui Mihai am inceput sa petrec mai mult timp in bucatarie. Cred ca sunt cateva mame care se regasesc in povestea mea.

Daca inainte de a avea copii bucataria era un loc pe care il vizitam rar, dintr-o data a capatat o alta dimensiune in viata noastra de familie. La inceput eram acolo numai ca sa pregatesc mancarea de nevoie, dar apoi a devenit un loc pe care imi place sa il explorez. S-a transformat in pasiune.

Sa pregatesc mancare sanatoasa pentru copii si pentru noi, a devenit o preocupare permanenta. Am facut dulciuri raw. Unele au avut succes, altele mare esec. Inca cochetez cu ideea – la zilele de nastere ale baietilor, de cativa ani, pregatesc acelasi tort raw, la cererea lor.

Copiii au crescut si dulciurile din comert au devenit tot mai prezente. Asa am inceput sa fiu tot mai interesata de ceva alternativ, ceva ce pot sa pregatesc eu acasa.

Scoala de cofetarie a fost primul pas mai serios spre a invata cum sa pregatesti dulciuri bune care sa arate si bine. Daca adultul cantareste mai usor raportul gust-aspect, pentru copii e esential ca o prajitura sa arate atragator.

Ce scoala de cofetarie ai urmat?

Scoala se numeste “Horeca School”. Foarte importanta a fost practica la Zexe, cu Ana Consulea si Mircea Banu.

In Romania, fata de alte tari, scoala de cofetarie dureaza putin si informatiile sunt predate accelarat. Perioada de practica este esentiala. Ma consider norocasa pentru ca mi-a fost recomandat sa practic la Zexe. In 2013, am petrecut trei luni foarte bune cu Ana, Mircea si celelalte fete care au facut practica odata cu mine. Inca ne vedem des, inca invat de la Ana si Mircea.

Ce a spus sotul tau cand i-ai spus ca ai vrea sa faci tarte mici?

Din cate am vazut si invatat in perioada de practica, tartele m-au atras cel mai mult. Am cumparat cateva forme de tarte mici de tot, pe care am exersat. Asa am realizat ca migaleala e pentru mine.

Sa fac tarte mici a fost o idee pusa la cale impreuna cu sotul, Doru, imediat ce am terminat scoala de cofetarie. M-a sustinut de la inceput in aventura mea fiind in acelasi timp si un critic de incredere.

Familia ta consuma tarte mici? Sau faci si tarte mari cu dedicatie speciala?

Da si da. Faceam tarte mari acasa si inainte de scoala de cofetarie. Acum, la fiecare comanda calculez si cateva tarte in plus, pentru copii. Din cand in cand imi reproseaza ca produc sute de tarte pentru ‘necunoscuti’ si prea putine pentru ei.

Investitia ta a fost de 5000 euro. in ce ai investit?

In echipament profesional. Mixer, cuptor, aparat pentru baza tartelor, frigider si alte ustensile utile intr-un laborator.

Cum se poarta un client dificil?

Pentru mine, un client dificil e un client care nu vrea sa se hotarasca. Dar nu cred ca am avut mai mult de 3 sau 4 astfel de situatii.

De cele mai multe ori inlatur indoieli si dau o directie buna pentru evenimentul clientului – cu intrebari si sugestii potrivite pe care le-am invatat din experienta cu sute de clienti.

Care a fost cea mai mare comanda pe care ai putut sa o onorezi?

Am avut cateva comenzi de 1000 de tarte mici la evenimente cu mai mult sau mai putin de 300 de invitati.

Care sunt cele mai iubite tarte mici?

Cele mai comandate sunt tartele cu ciocolata. Cu ciocolata nu ai cum sa dai gres – alba, neagra, cu lapte. Asociata cu alte ingrediente care sa o puna in valoare si turnata apoi intr-o tarta crocanta face ca rezultatul sa fie pur si simplu incantator. Asa imi spun clientii.

Mai sunt tartele cu cafea. Cele cu fructe care sunt cerute des de parinti, pentru copii.

Tartele cu vanilie sunt foarte apreciate, mai ales pentru ca au vanilie din pastai si nu din esenta. Printre preferate mai sunt tartele cu lamaie care au un gust puternic, acru. Sunt preferatele copiilor mei si ale celor care nu se incurca cu jumatati de masura.

Cate ore lucrezi pe zi?

Minim 8. Lucrez si 14 cand e nevoie. Oboseala o simt dupa ce inchid cutia in care pun ultima tarta pregatita. Avantajul e ca dorm adanc toate orele ramase din noapte.

Fiii tai te ajuta in bucatarie?

De foarte mici baietii mei se joaca cu faina. Au sorturile lor de bucatarie, ustensilele lor. Fac experimente, asa le numesc ei. La inceput au amestecat faina, apa, ulei, sare, zahar, orez, boabe de cafea. Apoi au adaugat si paste. Inca fac tot felul de experimente dar cand e vorba de treaba serioasa respecta si retetele mele.

Cand am nevoie de ajutor am incredere ca pun umarul la treaba pentru parti din munca mea. De exemplu, imi pregatesc cutiile pentru prajituri si imi cantaresc ingredientele.

Cum iti petreci timpul cand nu te ocupi de tarte mici?

Imi place sa merg cu bicicleta cu baietii mei, mergem la inot, vedem filme impreuna, bricolam.

Ma pasioneaza cafeaua si incerc diverse cafenele impreuna cu prieteni. Si ma intalnesc periodic cu oameni pasionati de cofetarie.

Ce i-ai spune unei persoane care isi doreste sa investeasca in acest domeniu? care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faca?

As spune ca e bine sa se pregateasca cu gandul ca e o munca solicitanta, in mod constant. Dar si cu satisfactii mari daca iti place sa aduci bucurie celor din jur.

Sa aiba incredere ca daca are un produs bun, incercat si cu feedback primit, se vor gasi clienti pentru el.

Sa faca scoala de cofetarie chiar daca se simte deja stapan pe ceea ce face. Sunt intotdeauna lucruri noi de invatat, iar la scoala ai ocazia sa afli multe de la oameni cu experienta.

Sa se sfatuiasca cu un profesionist cu privire la achizitionarea echipamentelor.

E bine sa fii bun si nu perfect.

Lasa adresa de email aici si afla primul ce noutati mai pregateste Andra!
ULTIMELE ARTICOLE

Pe Facebook

Reclama
ANDRA pe Instagram
LOAD MORE