Cand este recomandat aparatul dentar la copii? Parintii intreaba, stomatologul raspunde!

39

Din ce in ce mai multi parinti decid sa-si programeze copii la stomatolog pentru fixarea unui aparat dentar, si nu de putine ori, motivele estetice par sa fie mai importante decat confortul micutilor. Dar cand e cu adevarat nevoie de acesta? Vei afla in cele ce urmeaza!

Exista cazuri cand afectiunile respiratorii sau alimentatia dezechilibrata pot afecta dantura micutilor, insa pana atunci, doar medicul stomatolog este cel care poate decide cu adevarat daca cel mic trebuie sa poarte sau nu un aparat dentar. Despre toate acestea si mai mult am stat de vorba cu doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont. Iata cate informatii utile am aflat!

Alimentatia necorespunzatoare poate afecta dantura copiilor

Inghesuirile dentare pot fi cauzate, de cele mai multe ori de factorii genetici, insa pot fi si o urmare nefasta ce tin de un dezechilibru al alimentatiei. “Copiii consuma astazi din ce in ce mai multe sucuri si shake-uri in loc de fructe si legume crude care, prin efortul de mestecare, ar stimula dezvoltarea oaselor maxilare. Alimentele de panificatie si patiserie sunt pufoase si moi, cerealele sunt inmuiate in lapte etc. si contribuie in timp la dezvoltarea anormala a danturii”, explica doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

Un al motiv care duce la nevoia fixarii unui aparat dentar

Masticatia degetului sau a suzetei, la fel ca vorbirea cu limba intre dinti, sunt obiceiuri intalnite frecvent la cei mici si pot parea inofensive la prima vedere.“Din pacate, daca aceste obiceiuri sunt mentinute si dupa varsta de 2 ani, ele vor produce atat deformarea osului, cat si impingerea dintilor in fata si in sus, astfel ca intre incisivii de sus si cei de jos va aparea un spatiu mare inca din dentitia de lapte”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

Cand se pot extrage dintii de lapte?

Cariile netratate ale dintilor temporari, pe langa dureri, abcese si alte complicatii, duc la distrugerea aproape completa a dintelui, urmata de extractia lui precoce. Acest lucru determina migrarea dintilor vecini si ingustarea spatiului respectiv, astfel ca dintele permanent nu mai are loc sa iasa, ramanand blocat in os sau iesind intr-o pozitie anormala.

Problemele respiratorii afecteaza dantura

Rinitele cronice, polipii, deviatiile de sept, amigdalita netratate duc in timp de probleme ale danturii. Motivul? Toate aceste tulburari obliga copilul sa respire pe gura, ceea ce poate avea un impact asupra sanatatii generale. “Respiratia orala impiedica oxigenarea corecta a organismului, usuca gura, favorizand aparitia cariilor deoarece saliva cu rol protector nu mai spala/apara dinti. Totodata, maxilarul superior este supus unor presiuni mari din afara, care il ingusteaza, producand ocluzie (muscatura) inversa la nivelul maselelor si impingerea incisivilor superiori in fata, iar uneori inghesuirea lor”, explica specialistul ortodont.

Cand dintii de lapte nu cad sau nu sunt extrasi la timp

Daca radacina dintilor de lapte nu se topeste sau copilul evita vizita la stomatolog pentru extragerea lor, dintii permanenti isi vor face aparitia in fata sau in spatele celor deja existenti. “De multe ori, dupa extragerea dintelui de lapte, alinierea se produce de la sine, insa alteori va fi necesara purtarea unuiaparat dentar pentru corectare”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Cand unul dintre maxilare se dezvolta in exces

In aceasta situatie se poate dezvolta prognatismul mandibular, cand copilul musca cu dintii de jos in afara dintilor superiori. “Daca o astfel de problema nu este corectata in copilarie, pot aparea retractii gingivale mari, parodontoza, iar uneori la vasta adulta este nevoie de interventie chirugicala pentru taierea maxilarelor si pozitionarea lor corecta”, atentioneaza specialistul ortodont.

Cand apar dinti in plus (supranumerari) sau lipsesc din nastere (anodontie)

Ambele situatii pot fi diagnosticate din timp, inca de la 6-7 ani, pe baza unei radiografii panoramice, permitand medicului specialist ortodont sa aleaga tratamentul cel mai potrivit. Vizita precoce, inca de la eruptia primului dinte permanent, la medicul ortodont pentru un control de rutina, ne poate ajuta sa diagnosticam si sa tratam din timp orice problema, prevenind complicatiile. Amanarea purtarii unui aparat dentar pana la varsta la care s-au inlocuit toti dintii de lapte poate insemna nu doar extragerea unor dinti definitivi pentru alinierea celorlalti pe un maxilar ramas mic, dar si un tratament mai indelungat, mai costisitor si mai mult efort din partea celui mic.

Comentarii