5 mituri despre diabet, demontate

14 June 2017 // Categoria:

Aproape 2 milioane de romani cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sufera de diabet zaharat, releva un studiu publicat pe site-ul Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Lipsa unui program de exercitii fizice sustinute si alimentatia necorespunzatoare sunt doar cativa dintre factorii care pot declansa timpuriu diabetul zaharat. In continuare, iti prezentam cinci mituri, demontate pentru ca tu sa fii la curent cu informatii corecte legate de diabetul zaharat.

Nu exista decat o singura forma de diabet

FALS. Diabetul zaharat e de doua tipuri: 1 si 2. Primul se mai numeste diabet juvenil si apare in momentul in care pancreasul nu mai produce insulina. In acest caz, bolnavul trebuie sa faca zilnic, pentru tot restul vietii, injectii cu insulina. Cel de tip 2 apare la adulti, de obicei, la obezi si „cere” tratament medicamentos. In stadii avansate, e nevoie si de insulina. Diabetul de tip 2 nu da niciun simptom la inceput. Masurarea valorilor glicemice poate pune diagnosticul corect.

Indiferent de forma de diabet, simptomele sunt diferite

FALS. Atat diabetul de tip 1, cat si cel de tip 2 au simptome comune. Printre acestea se numara: nevoia excesiva de a urina (in special noaptea, din cauza excesului de glucoza din organism), sete excesiva, cresterea brusca in greutate, somnolenta, schimbari bruste de dispozitie, taieturile si vanataile se vindeca tot mai greu, imunitatea scade…Daca te confrunti cu astfel de simptome, trebuie sa mergi neaparat la medic.

Cromul regleaza nevoia de dulce in organism

ADEVARAT. Diabeticii trec mai usor peste nevoia de dulce si cea de preparate din faina alba cu ajutorul suplimentelor cu crom. Previn hiperglicemia, reduc starile de oboseala si cresc puterea de concentrare.

In plus, cromul protejeaza pancreasul si scade colesterolul “rau” din organism. Doza zilnica e de 0,025 sau de 0,050 mg zilnic, timp de trei saptamani, de patru ori pe an. Cere sfatul medicului!

Diabetul se poate mosteni

ADEVARAT. E adevarat, diabetul zaharat se poate mosteni. De pilda, daca tatal are diabet de tip 1 (insulino-dependent), copilul are o sansa din 20 sa mosteneasca boala.

Daca mama are diabet de tip 1 si a nascut inainte de 25 de ani, copilul are o sansa din 25 sa faca boala. In cazul in care a dat nastere copilului dupa 25 de ani, el are o sansa din 100 sa faca diabet. Daca ambii parinti au diabet de tip 1, copilul are o sansa din 4 sa mosteneasca diabetul.

Diabeticul trebuie sa urmeze o alimentatie speciala

ADEVARAT. Alimen­tatia cores­pun­­zatoare, sa­raca in glucide, tratamentul medicamentos si exercitiile fizice tin glicemia sub control (de preferat, in jurul valorii de 100, spun doctorii).

Daca diabeticul nu urmareste regimul prescris de medic poate suferi cresteri sau descresteri ale glicemiei. Aceste variatii ale glicemiei pot duce, in timp, la cronicizarea bolii: aparitia afectiunilor oculare, a bolilor vasculare si a celor renale.

Lasa adresa de email aici si afla primul ce noutati mai pregateste Andra!
ULTIMELE ARTICOLE

Pe Facebook

Reclama
ANDRA pe Instagram
LOAD MORE